România şi Republica Moldova vor să-şi actualizeze şi să-şi dezvolte Pareteneriatul strategic în perioada următoare

România şi Republica Moldova vor să-şi actualizeze şi să-şi dezvolte Pareteneriatul strategic în perioada următoare, au declarat miniştrii de externe ai celor două ţări, după o reuniune avută, astăzi, la Bucureşti. Teodor Meleșcanu şi Tudor Ulianovschi au stabilit o parte dintre detaliile viitoarei şedinţe comune a celor două guverne, care va avea loc la Chişinau. Cei doi demnitari au discutat, de asemenea, aspecte legate de viitoarea reuniune a grupului prietenilor Republicii Moldova. Cu detalii, Carmen Gavrilă.

Reporter: Ministrul Teodor Meleșcanu a declarat că stabilitatea și prosperitatea Republicii Moldova sunt esențiale pentru România, care consideră că pentru țara vecină nu există alternativă la integrarea europeană. Teodor Meleșcanu s-a referit și la aspirațiile de unire cu România, exprimate de câteva localități moldovene de lângă graniță.

Teodor Meleșcanu: din punctul nostru de vedere, este doar expresia unei dorințe a apropierii cetățenilor din Republica Moldova de cei din România, fără a avea nicio implicație de ordin juridic. Din acest punct de vedere cred că referirile la război civil sunt în mod evident total eronate și disproporționate.

Reporter: Ministrul de externe de la Chișinău, Tudor Ulianovschi, a explicat că guvernul său are un plan de reformă în justiție.

Tudor Ulianovschi: Ministrul justiției al Republicii Moldova recent a enunțat anumite priorități concrete pe durata acestui an, care constau în primul rând pe fortificarea verificării integrității judecătorilor din sistemul judecătoresc. Operaționalizarea /…/ din Republica Moldova, pentru a asigura o mai bună și eficientă luptă cu corupția, pentru o mai bună justiție și pentru o mai bună respectare a drepturilor cetățenilor Republicii Moldova.

Reporter: Cei doi diplomați au stabilit și detaliile viitoarei ședințe de guvern, mai ales că în prezent România este principalul partener comercial al Republicii Moldova./fdoman/sdm2

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 februarie