Parlamentul European discută situaţia statului de drept şi reforma sistemului judiciar din România

Parlamentul European discută astăzi situaţia statului de drept şi reforma sistemului judiciar din România. La dezbaterea de la Strasbourg va fi prezent şi ministrul român al Justiţiei, Tudorel Toader.
Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, se aşteaptă ca la dezbaterea din plenul Parlamentului European să se reia aspecte sensibile şi care necesită clarificări în ceea ce priveşte conţinutul proiectului pentru modificarea legilor justiţiei. El şi-a exprimat convingerea că există dezinformări la nivel european privind legile justiţiei. Tudorel Toader a amintit că a avut o întâlnire cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, cu care a discutat despre parcursul şi stadiul actual al legilor justiţiei, precum şi despre modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală.
Tudorel Toader: Cu domnul Timmermans am vorbit în loc de 30 de minute 70 de minute, a fost o discuţîe aplicată, a fost o discuţie referitoare la legile justiţiei. Eu repet ce v-am spus dvs. de foarte, foarte multe ori, fiecare să se manifeste în limita competenţelor pe care le are.
Ministrul justiţiei a avut o întrevedere şi cu eurodeputaţi din grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor şi a apreciat că aceştia au acordat atenţie explicaţiilor sale, ceea ce poate conduce la mai buna înţelegere a modificărilor aduse legilor justitiţiei. Ministrul Tudorel Toader a anunţat că va avea astăzi cinci întâlniri cu oficiali europeni la Strasbourg şi va fi prezent la dezbaterea din plen privind România, chiar dacă nu va avea timp de vorbire alocat. El a precizat că va respecta agenda şi procedura parlamentului./dursache/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 februarie)