Tripleţi botezaţi „Ierusalim”, „Capitala” și „Palestina”

Când alții au aruncat cu pietre, un cuplu de palestinieni din Fâșia Gaza a protestat în felul său  împotriva deciziei Statelor Unite de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului, numindu-şi tripleţii nou-născuţi  „Ierusalim”, „Capitala” și „Palestina”.
„Îi mulțumesc lui Dumnezeu că am avut tripleţi și am putut răspunde deciziei lui Trump”, a declarat pentru AFP mama lor, Ismael al-Sukili, în vârstă de 25 de ani, la casa lor din Khan Younis.
Ierusalim și Palestina, doi băieți și Capitala, o fată, s-au născut în luna decembrie, la două săptămâni după ce președintele Donald Trump a anunțat că Statele Unite recunosc Ierusalimul ca fiind capitala Israelului. Această inițiativă unilaterală, după decenii de diplomație americană și consens internațional, a provocat furia palestinienilor care pretind că Ierusalimul de Est, anexat Israelului, este capitala statului la care ei aspiră. Israelul proclamă întregul Ierusalim capitala sa „indivizibilă”.
Comunitatea internațională consideră anexarea Ierusalimului de Est ilegală și consideră că statutul final al orașului sfânt, una dintre cele mai spionoase probleme ale conflictului, trebuie rezolvată prin negociere.
„Decizia Trump nu are nicio valoare, Ierusalimul este capitala noastră eternă”, spune tatăl tripletelor, Nidal Sukili, 30 de ani.
Atunci când are musafiri, familia Sukili este fericită să le arate copiii care dorm unul lângă celălalt, cu certificatul de naștere pe pătură. Dar, dincolo de aspirația națională, acești părinți se confruntă cu probleme grave şi reale într-un teritoriu înconjurat de războaie, sărăcie și blocade israeliene și egiptene. „Problema noastră o reprezintă scutecele și laptele”, se plânge mama, al cărei soț este șomer./rcostea/vdraguta

(www.levif.be – 7 februarie)