2018. február 8

Közlekedésügyi minisztériumi források szerint lemondott tisztségéről a Bukaresti Repülőtér igazgatója

Bogdan Mîndrescu azt követően mondott le, hogy a közlekedésügyi miniszter ellenőrző testülete vizsgálatot folytatott a repülőtéren. Mint ismeretes, a Bukaresti Repülőtérnek február 1-én lejárt a szerződése a takarítasi és fertőtlenítési szolgáltatást biztosító céggel és az új szerződést még nem írták alá. Ideiglenes jelleggel a Reptér alkalmazott 91 takarítónőt, addig, amíg a cégnek sikerül aláírnia a szerződést a közbeszerzési pályázaton győztes céggel. (Rador Hírügynökség)

A tanszemélyzet méltányosabb bérezését követeli a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Föderációja

A tiltakozók egyebek közt azt kérik a kormánytól, hogy a részmunkaidőben dolgozó és a minimálbér alatt fizetett személyek ne fizessenek a teljes munkaidőnek megfelelő társadalombiztosítási hozzájárulást. A szakszervezet ugyanakkor a közalkalmazottak egységes bérezési törvényének a módosítását kéri a fizetési szintek közötti méltánytalan egyenlőtlenségek eltörléséért. Példaként azt hozták fel, hogy a tanügyben dolgozó, de nem oktatási munkát végző, szakképzés nélküli személyek egyes esetekben többet keresnek, mint a címzetes tanárok. A szakszervezetek memorandumot fogalmaztak meg követeléseikről, amelyeket eljuttattak Viorica Dăncilă miniszterelnök-asszonynak és az érintett szaktárcáknak, s amennyiben nem találnak lehetőséget a párbeszédre, akkor az utcára vonulnak. (Radio România Actualităţi)

Ma 16.00 órakor kezdődik a heti kormányülés

A testület elfogadhatja a részmunkaidőben dolgozó alkalmazottakra vonatkozó sürgősségi kormányrendeletet. Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter kedden sajtótájékoztatón közölte, hogy a szóban forgó sürgősségi kormányrendelet tervezetét akkor is elfogadhatja a kormány, hogy az a Gazdasági Társadalmi Tanács legutóbbi ülésén nem került napirendre, mert a szakszervezetek képviselői leszavazták. A Pénzügyi Törvénykönyvet módosító 2017/79-es rendelet előírja, hogy a részmunkaidőben dolgozó személyeknek is az országos minimálbérnek megfelelő arányban kell a társadalombiztosítási hozzájárulásaikat fizetniük, még akkor is, ha ennek szintje magasabb, mint a jövedelmük. (Radio România Actualităţi)

A gépjárművek kötelező műszaki vizsgáját a 12 évnél nem régebbi személygépkocsik esetében kétévente kell megejteni

Ezt ma közölte az Országos Járműnyilvántartás (Registru Auto Român). Kivételt képeznek az új, a forgalomba először beírt járművek, ezek esetében az első műszaki vizsgát három év után kell megejteni. A 12 évnél régebben gyártott személygépkocsik esetében a műszaki vizsga minden 12 hónap után kötelező. (Radio România Actualităţi)

Románia Külügyminisztériuma közleményben tudatja, hogy semmilyen dokumentumot nem írtak alá arról, hogy Románia gázt szállítana Magyarországra

Teodor Meleşcanu külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy ilyen dokumentum aláírására nem került sor, a közelmúltban, amikor találkozott Szíjjártó Péterrel, a magyar diplomácia vezetőjével. A minisztériumi közlemény szerint a hivatkozott találkozón szó volt a folyamatban lévő közös projektekről anélkül, hogy ezekkel kapcsolatos új elemek felvetődtek volna. A közlemény kibocsátását az indokolta, hogy két nappal ezelőtt a magyar nemzeti hírügynökség, az MTI azt jelentette, hogy Románia 2020-ig megteremti a műszaki feltételeit annak, hogy földgázt szállítson Magyarországra és évente 4,4 milliárd köbméter gázt szállítana a szomszédos országba. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador