Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a reafirmat că piaţa valutară funcţionează bine în România

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a reafirmat astăzi că piaţa valutară funcţionează bine în România, iar cursul este stabilit de cererea şi oferta de pe piaţă. El a adăugat şi că, dacă ar dori să menţină un curs artificial, Banca Centrală nu ar putea să facă acest lucru, deoarece într-o zi se derulează zeci de mii de tranzacţii valutare, iar dacă ar vinde valută pentru a încerca să menţină cursul apreciat împotriva forţelor pieţei, BNR ar epuiza rezerva valutară în câteva luni.

Mugur Isărescu: Unii spun că ar fi bine să fie 4,40 şi alţii, 5,40. Măi nene, păi de la 5,40 la 4,40 e un leu. Asta înseamnă cât de… cuvântul nu este potrivit… diversificată e societatea românească. Avem un singur curs, el trebuie să mulţumească pe toată lumea. Noi nu mai putem reveni la cursuri multiple, cum erau în perioada… planificate, ştii, că fiecare exportator avea un curs. Cursul are alte funcţii, ca şi dobânda. Acum, fiecare aş vrea să facă ordine în ograda lui cu un curs care îi convine. Fiecare trebuie trebuie să /…/ că acesta este un curs de piaţă şi să caute, uitându-se la nivelul cursului, dacă este exportator serios, să-şi facă ordine în ogradă.

Realizator: Mugur Isărescu a mai spus că cei care susţin că BNR menţine artificial cursul de schimb dovedesc o înţelegere limitată a funcţionării pieţei valutare./lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 februarie