Lupta pentru pace la Olimpiada de Iarnă

Ieri a avut loc o paradă militară în Piaţa Kim Ir Sen din Phenian, la care au participat 13.000 de militari şi au fost aplaudaţi de un public de 37.000 de persoane. După anunţul oficial, manifestarea a fost organizată pentru a sărbători cea de-a 70-a aniversare a creării armatei nord coreene. Singura problemă a comentatorilor occidentali a fost „amănuntul” că cei 70 de ani se vor împlini doar în 25 aprilie şi până acum în nici un an nu s-a sărbătorit Ziua Armatei Nord Coreene în 8 februarie. Pare mai degrabă plauzibilă explicaţia că regimul a dorit să marcheze începerea a celei de-a XXIII-a ediţii a Jocurilor Olimpice de Iarnă, care anul acesta va avea loc în oraşul PyeongChang, la numai 80 de kilometri distanţă de linia de demarcaţie dintre cele două Coree. Acest eveniment a devenit foarte important pentru Coreea de Nord, aşa cum v-am informat negocierile dintre cele două state au început deja cu o lună în urmă. Miza participării Coreei de Nord la Jocurile Olimpice este mult mai mare decât cea a unui eveniment sportiv major. Acest gest al Phenian-ului (discuţiile au fost iniţiate de Coreea de Nord) intervine în timpul unei grave crize între regimul nord coreean pe de o parte şi Statele Unite ale Americii pe de altă parte. Ameninţările cu lansarea de rachete intercontinentale, dotate cu bombe nucleare la adresa Washingtonului au devenit săptămânale, iar replicile preşedintelui american, Donald Trump erau la fel de tăioase. În această atmosferă, anunţul liderului nord coreean, Kim Jong-un privind participarea echipei ţării sale la Olimpiadă a reprezentat un moment de destindere a tensiunii. În timpul negocierilor, delegaţia din Phenian a mers mai departe şi a acceptat ca sportivii celor două ţări să formeze o singură echipă. Şi chiar mai mult decât atât: Coreea de Nord împreună cu sportivii a trimis la PyeongChang o delegaţie politică formată din 22 de persoane, condusă de Kim Yo Jong, adjunctul conducătorului departamentului de agitaţie şi propagandă al Partidului Coreean al Muncii (partid unic), iar doamna Kim Yo Jong este nimeni alta, decât sora lui Kim Jong-un. Această delegaţie va fi primită de preşedintele Sud Coreean, Moon Jae-in.

Gesturile diplomatice inițiate sunt fără precedent, e adevărat– însă nu pot soluţiona criza nord coreeană al cărei motiv îl reprezintă programul de înarmare nucleară al Phenian-ului. La evenimentul sportiv va participa şi vicepreşedintele SUA Mike Pence, însă – aşa cum transmitea agenţia de ştiri nord coreeană KCNA – acesta nu se va întâlni cu delegaţa politică nord coreeană. Să nu uităm că doar cu câteva zile în urmă Donald Trump în discursul său despre starea naţiunii nu a exclus folosirea forţei împotriva Coreei de Nord. În data de 30 ianuarie 2018 directorul CIA, Mike Pompeo a declarat pentru BBC că probabil în decurs de câteva luni Coreea de Nord va putea să atingă America cu o armă nucleară. Pompeo a fost de părere că înarmarea Coreei de Nord reprezintă o ameninţare nu numai pentru Statele Unite, ci pentru întreaga lume. A adăugat că preşedintele Trump este informat despre această situaţie şi poate să adopte măsuri politice adecvate.

Interpretând în acest context gesturile Coreei de Nord, putem construi cel puţin două scenarii. Kim Jong-un are nevoie de detensionarea situaţiei până la momentul în care rachetele intercontinentale dotate cu bombe nucleare vor fi operabile. Cel de-al doilea scenariu ar fi că Phenian-ul nu doreşte un conflict cu SUA pe care nu are şanse să-l câştige, ci vrea să şantajeze comunitatea internaţională pentru a obține eliminarea, sau cel puţin reducerea sancţiunilor economice decise de ONU. Pentru aceasta însă, are nevoie de stabilirea unor canale de comunicare cu SUA. Din acest punct de vedere, sportul s-a dovedit a fi un mijloc eficient în anul 1971, când raporturile dintre SUA şi China au început să se îmbunătăţească după ce echipa de tenis de masă a SUA a primit o invitaţie în China şi delegaţia a fost primită de fostul prim secretar al Partidului Comunist Chinez, Ciu En-lai.

Autor: Székely Ervin

9 februarie  – RADOR