630 de ani de la atestarea documentară a oraşului Suceava

La Suceava au continuat astăzi manifestările prilejuite de împlinirea a 630 de ani de la atestarea documentară a oraşului, fostă Cetate de Scaun a Moldovei. Corespondenţa de la Mihaela Buculei.

Reporter: Manifestările dedicate împlinirea a 630 de ani de atestare documentară a Cetăţii de Scaun a Sucevei şi a oraşului Suceava au început chiar în Cetatea de Scaun. Constantin Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei: Cetatea de Scaun a Sucevei este cel mai important monument din spaţiul extracarpatic şi are, iată, o istorie de 630 de ani. Cred că ar trebui început cu momentul 1377-1378, când Petru I Muşat mută capitala Moldovei de la Siret la Suceava şi, firesc, începe în această zonă o serie de construcţii.

-: Vizităm cetatea şi am avut prilejul şi bucuria să intrăm gratuit şi să vedem atâta lume. Noi am venit să gustăm puţin din istorie, dar am primit mult mai mult de atât.

Reporter: Cum găsiţi cetatea?

-: Într-o stare foarte bună. La fel ca şi cetatea din Făgăraş, şi din Neamţ sunt conservate foarte bine.

-: Sunt sucevean, născut chiar în apropierea cetăţii, loc în care noi putem să ne regăsim ca suceveni, ca români. O minunată cetate, în care se poate vedea, prin sălile care au fost amenajate, exact cam ceea ce s-a întâmplat acum 600-700 de ani./pvelisar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 februarie