2018. február 12

Az igazságügyi miniszter japáni látogatásának leröviditését kéri Viorica Dăncilă

Viorica Dăncilă miniszterelnök úgy vélte, hogy mielőbb tisztázni kell az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) tevékenységével kapcsolatos legutóbbi információkat és ezért Tudorel Toader igazságügyi minisztertől japáni látogatásának leröviditését kérte. Tudorel Toader egyik TV-adásban telefonon elmondta, hogy az ügyben nem értesiti a Birósági Felügyelőséget, mivel már elkészitette a DNA tevékenységéről szóló jelentést, amit bármikor előterjeszthet.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.12)

A miniszterelnök a bukaresti amerikai nagykövetet fogadta

Viroca Dăncilă miniszterelnök Hans Klemm bukaresti amerikai nagykövetet fogadta hétfőn, a Victoria palotában. A megbeszéléseken, egyebek mellett, teritékre került az Egyesült Államokba utazó románok vizumkötelessége, az amerikai beruházások és a bruttó hazai termék védelemre szánt 2 százalékának fenntartása. A kormány közölte, hogy az amerikai nagykövettel sorra került találkozó után Viorica Dăncilă a következő időszakban a Romániában akkreditált más külföldi nagykövetségek képviselőivel is találkozik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.12)

A liberálisok egyszerű bizalmatlansági inditványt nyújtanak be a munkaügyi miniszter ellen

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyszerű bizalmatlansági inditványt terjeszt a parlament elé Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter ellen. Mara Calista liberális képviselő azzal vádolja a miniszter, hogy káoszt keltett a bér- és adórendszerben főleg a részmunkaidős programban dolgozók béradóira vonatkozó rendelettel, a társadalombiztosítási hozzájárulás átruházásával a munkaadókról az alkalmazottakra és a nyugdijpont értékének 30% alá való csökkentésével. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.12)

A Mentsétek meg Romániát Szövetség állampollgári kezdeményezést iktatott a közjegyzői hivatalnál

„Elitéltek nélkül a közméltósági tisztségekben” állampolgári kezdeményezést iktatott be hétfőn a közjegyzői hivatalnál a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR). Dan Barna, az USR elnöke rámutatott, hogy e kampány kezdeményező csoportjának célja az Alkotmány módositása, hogy a letöltendő börtönbűntetésre itélteket ne válasszák meg a közméltósági tisztségek betöltésére. Dan Barna szerint ez az egyetlen lehetőség a normalitáshoz való visszatérésre és annak meggátolására, hogy egyes személyek a hatalmat saját érdekeik szolgálatába állitsák.A kezdeményező csoport tagjai között van Mihai Şora akadémikus és Gabriel Liiceanu iró, valamint a civil társadalom más személyiségei.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.12)

Az Európai Bizottság elhalasztotta a magas légszennyezettség csökkentését célzó tervezett tagállami intézkedések elemzését

Az Európai Bizottság március közepéig halasztotta el a magas légszennyezettség csökkentését célzó tervezett tagállami intézkedések elemzését. A bizottság illetékes szóvivője megerősítette, hogy a múlt pénteki határidőig mind a kilenc érintett állam – Csehország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Magyarország, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország és Szlovákia – információkat küldött arról, miként tervezik mielőbb orvosolni a problémát, amelyeket március közepén vizsgálják felül. Az Európai Bizottság felhivta a figyelmet, hogy az Európai Bírósághoz fordul, amennyiben nem találja hitelesnek és hatékonynak a tervezett tagállami intézkedéseket. Európában évente legkevesebb 400 ezren halnak meg a rossz levegőminőség miatt, és még többen szenvednek légszennyezés okozta légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségekben.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.12)/rganciu