„ O manifestare de televiziune cu caracter internaţional”

de Octavian Silivestru
de Octavian Silivestru

Ideea Festvalului Cerbul de Aur de la Braşov se pare ca i-a venit lui Ceauşescu pe când privea  panorama oraşului Braşov: „Braşovul e Salzburg-ul României. Voi de ce nu faceţi un festival?“. Ideea a fost preluată imediat. Conducerea locala a întocmit documentaţia, orientîndu-se după festivalurile San Remo din Italia şi Orfeul de Aur din Bulgaria. Când a venit vorba de numele festivalului, s-a propus întîi „Cocoşul de Munte“, apoi, fiindcă restaurantul Cerbul Carpatin avea mare popularitate printre turişti, s-a ajuns la Cerbul de Aur.  Comitetul Central a aprobat imediat proiectul, numindu-l pe Paul Niculescu Mizil responsabil cu organizarea şi buna desfăşurare a festivalului:

FESTIVALUL CERBUL DE AUR - BRASOV -1968
FESTIVALUL CERBUL DE AUR – BRASOV -1968

„Un merit uriaş în organizarea Festivalul de la Braşov l-a avut Tudor Vornicu. Toată lumea ştia la Televiziune că Tudor Vornicu e omul meu. De ce era omul meu Tudor Vornicu?!  Eu m-am dus în Franţa, unde el era corespondent de presă. Îl cunoşteam de aproape, venea în familie. Şi bietul Vornicu a început să se plângă ce prost e în Franţa. L-am ascultat. Am spus: “Domnule Vornicu, am înţeles!”  El din nou a insistat. Am spus: “Dacă mai spui a treia oară, în trei zile după sosirea mea la Bucureşti vei veni acasă!”  N-a avut bietul ce să facă şi a spus a treia oară! În trei zile l-am adus acasă. Şi unde să-l pun? L-am pus la Televiziune pentru că îl ştiam din convorbirile cu mine că e un om umblat, era gazetar, fusese la Paris prin toate cabaretele, mi-a povestit de Moulin Rouge, de Olympia… Poate m-am şi dus cu el la Olympia, nu mai ţin minte…. Şi l-am pus la Televiziune… Şi i-am spus: “Vornicu, tu ai de la mine o sarcină: trebuie să facem o manifestare de televiziune cu caracter internaţional mai tare decât Moulin Rouge…”  Ca ecou să fie mai tare… aşa că în  fiecare zi îi întrebam despre pregătiri …   Eu nu am avut nici un merit artistic, nici tehnic… Eu am fost doar perseverent. Că eu am văzut lista primilor invitaţi. Şi le-am spus: “Mie să-mi spuneţi care sunt oameni de valoare! Restul tăiaţi! Toate ciurucurile! Mie-mi aduceţi pe cei mai buni…”  Aşa că a venit Yves Montand, a venit Iglesias, a venit Tom Jones, a venit aia … “păpuşa pe sârmă” … Betty Show, nu ştiu cum o chema…

RITA PAVONE - MARGARETA PASLARU - 1969
RITA PAVONE – MARGARETA PASLARU – 1969

Eu m-am dus la Braşov înainte, să văd totul. Bietul Bujor – Bujor Sion era preşedintele Televiziunii…  el a stat la Braşov mai mult decât a stat poate Vornicu, ca să le dea ajutor la Primărie, la nu-ştiu-mai-ce! Eu am fost la deschiderea festivalului!  Festivalul “Cerbul de aur”  de la Braşov a fost o manifestare care a fost puternic sprijinită de  conducerea statului!”

Tudor Vornicu
Tudor Vornicu

[Arhiva de istorie orală – Radio România. Interviu  realizat de profesor Ioan Scurtu şi Mariana Conovici,  1997]