Președintele Serbiei Aleksandar Vucic s-a întâlnit cu reprezentanți ai sârbilor din Croația

Cea de a doua zi a vizitei președintelui Serbiei, Aleksandar Vucic, în Croația s-a axat pe întâlnirile cu reprezentanții minorității sârbe.
Vucic a vizitat o familie și școala generală Gvozd din Vrginmost (în apropiere de Glina), localitate care, conform ultimului recensământ al populației, are aproximativ 1.000 de locuitori, cei mai mulți de naționalitate sârbă și restul croați refugiați din Bosnia-Herțegovina. Presa croată a subliniat că este vorba de o zonă foarte săracă a Croației și a reamintit că în 1995, când Vucic era membru al Partidului Radical Sârb, a ținut un discurs înflăcărat în care a transmis că „Glina nu va fi niciodată a Croației”. Din cauza acestei declarații, vizita lui Vucic a fost întâmpinată cu critici în presa croată, dar pe parcursul vizitei jurnaliștii n-au reușit să primească un răspuns la întrebarea dacă și în prezent gândește la fel.
„Cu aceleași greutăți se confrunță și sârbii și croații. Este important să discutăm și împreună să rezolvăm problemele” – a declarat Vucic în discursul ținut la Căminul cultural din Vrginmost, unde a fost întâmpinat cu aplauze de 200 de sârbi. „Am venit să vă ascult” – a subliniat Vucic, adăugând că dorește să știe ce poate face pentru minoritatea sârbă din Croația. Vucic a spus că a venit în Croația pentru a îmbunătăți relațiile dintre cele două state și pentru a discuta despre problemele care grevează relațiile bilaterale. „Este important să discutăm despre o mai bună infrastructură de legătură și trebuie să vedem cum pot fi ajutați sârbii de statul croat și cum pot fi ajutați croații din Serbia” – a declarat Vucic, amintind că a oferit școlii generale zece laptopuri, iar locuitorii din Vrginmost vor primi din partea Serbiei un tractor și trei autoutilitare. Vucic a subliniat că Serbia este pregătită să acorde croaților din Serbia aceleași drepturi de care beneficiază sârbii din Croația.
Vizita președintelui Serbiei în Croația se va încheia după ce, împreună cu președintele Croației, Kolinda Grabar Kitarovic, va asista la ședința Consiliului Național al Sârbilor din Croația./rmihaj/menescu

(www.beta.rs – 13 februarie)