2018. február 14

A szenátus elfogadta az Alkotmánybiróság megszervezését és működését szabályozó törvény módositásait
A szenátus, döntő fórumként, szerdán elfogadta az Alkotmánybiróság megszervezését és működését szabályozó törvény módositásait, amelyek a testület tagjainak megválasztására és az ellenük foganatosítható szabadságkorlátozó intézkedésekre vonatkoznak. A szenátorok által jóváhagyott törvényjavaslat szerint az Alkotmánybíróság bírái ellen csak azt követően lehet bűnvádi eljárást indítani, illetve őrizetbe vételi, letartóztatási és házkutatási parancsot kiadni vagy vádat emelni, hogy azt jóváhagyta az Alkotmánybíróság plénuma. A szenátus jóvahagyása után a dokumentumot kihirdetés végett megküldik Klaus Iohannis államfőnek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.14)
A szenátorok jóvahagyták a Verestóy Attila Hargita megyei RMDSZ-szenátor által betöltött funckió megüresedését
Verestóy Attila Hargita megyei szenátor, az RMDSZ udvarhelyszéki szervezete elnökének elhalálozása következtében üresen maradt helyet az RDMSZ-listán következő Antal Lóránt töltheti be, aki a 2016-os választásokon indult a szenátori mandátumért. A Verestóy Attila volt szenátor által betöltött funckió megüresedését a szenátus szerdán hagyta jóvá.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.14)
Az Európai Bizottság újabb iránymutatásokat tett közzé a helyi közigazgatás támogatására
Az Európai Bizottság újabb iránymutatásokat tett közzé az európai alapokat felhasználó országos, regionális és helyi közigazgatások támogatására. A brüsszeli testület ezáltal garantálni akarja azt, hogy az uniós támogatást elnyert   projektek közbeszerzési eljárásait hatékonyan és átláthatóan bonyolitják le.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.14)
Az üzletemberek hangot adtak elégedetlenségüknek a képviselőház költségvetési-pénzügyi bizottságában
A képviselőház költségvetési-pénzügyi bizottságában szervezett vitán az üzleti szféra képviselői elmondták véleményüket a társadalombiztosítási hozzájárulás terhének a munkáltatóról az alkalmazottra való átruházásáráról. Az üzleti szféra képviselői szerint az erre vonatkozó 79. számú rendelet bizonytalanságot szült, mind az alkalmazottak, mind az alkalmazók sorában és elrettentette a beruházásokat. A Román-amerikai Kereskedelmi Kamara képviselői azt elmelték ki, hogy a társadalombiztosítási hozzájárulások átruházása előzetes elemzés nélkül történt. Az érdembeni viták a jövő héten kezdődnek és az ellenzék kérésére meghivják Eugen Teodorovici pénzügyminisztert is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.14)
4,3 százalékra nőtt az infláció januárban
Az Országos Statisztikai Intézet (INS) legutóbbi adatai szerint 2018 első hónapjában az élelmiszerek 3,79 százalékkal, a nem élelmiszer jellegű iparcikkek 6,23 százalékkal, a szolgáltatások pedig 0,9 százalékkal drágultak az elmúlt esztendő ugyanezen időszakához képest.2018 januárjában 0,78 százalékkal emelkedtek az árak, pontosabban az élelmiszerek 0,64%-al, a nem élelmiszerek 1,08%-al, mig a szolgáltatások 0,32%-al.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.14)