Comandantul Centrului Militar Zonal Bucureşti, colonelul Laurenţiu Gogete, despre serviciul militar

În urmă cu 50 de ani, prin ordin al ministrului Forţelor Armate, se înfiinţau în România centrele militare judeţene şi municipale. Deşi cea mai veche lege de recrutare a Armatei datează din 1876, noua transformare administrativă a României a impus o organizare nouă şi pentru centrele militare. În prezent, toţi bărbaţii cu cetăţenie română au obligaţii stabilite prin lege pentru actualizarea informaţiilor de evidenţă militară.

Comandantul Centrului Militar Zonal Bucureşti colonelul Laurenţiu Gogete: În conformitate cu Legea 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, cetăţenii au obligaţia de a se prezenta o dată pe an pentru a se clarifica situaţia militară a acestora. Este vorba de cetăţeni incorporabili, care au vârsta cuprinsă între 20 şi 35 de ani, soldaţii gradaţi profesionişti până la 55 de ani, iar cadrele militare până la 63 de ani.

Realizator: Redactorul nostru, Radu Dobriţoiu aminteşte că serviciul militar obligatoriu nu a fost desfiinţat, ci a fost suspendat în anul 2007. De anul trecut, centrele militare se ocupă din nou de recrutare şi nu doar de evidenţa militară, după ce a intrat în vigoare Legea rezerviştilor voluntari./ilixandru/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 februarie