2018. február 16

A gazdasági kooperáció diverzifikálása fontos helyen szerepel a román-izraeli kapcsolatokban

A gazdasági kooperáció diverzifikálása fontos helyen szerepel a román-izraeli kapcsolatokban. Ebben egyaránt egyetértett Viorica Dăncilă miniszterelnök és Tamar Samash, Izrael bukaresti nagykövete. A bilaterális kapcsolatok agendájában szerepel a román-izraeli partneri megállapodás megkötése az innovativ technológiák területén, egy szorosabb együttműködés kiépitése az energia, mezőgazdaság, kiberbiztonság terén és a vállalkozások innovációs programjaiban, valamint a két ország üzleti szférájának érdekét kölcsönösen ösztönző konkrét projektek. A Victoria palotában tartott találkozón teritékre került az együttműködés folytatása a holokausztoktatás terén és a romániai Holokauszt Múzeum megnyitása.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.16)

Pénzügyi szempontból stabil az Olténia Energetikai Komplexum helyzete

Pénzügyi szempontból stabil az Olténia Energetikai Komplexum helyzete és likviditása beilleszkedik a normális paraméterekbe, közölte a vállalat vezetősége annak nyomán, hogy a Tulajdon Alap képviselői azt nyilatkozták, hogy a komplexum a „csőd szélére sodrodótt”. „Véleményünk szerint az ilyen üzenetek káros hatással vannak a társaságra nézve, melynek üzleti forgalma 2,9 miliárd lej, nincs adóssága az állami költségvetéssel szemben és törlesztette pénzügyi kötelességeit is a beszállitók és a bankintézmények iránt”, hangsúlyozza a vállalat által kiadott sajtóközlemény. A becslések szerint, a vállalat a tavalyi évet mintegy 200 millió lej profittal zárja, mig 2018 januárjában hozzávetőleg 44 millió lej nyerségre számit, jegyzi meg a sajtóközlemlény.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.16)

Tiltakoztak a vasúti szakszervezetek

A román vasúti szállitás gyenge finaszirozása és a munkakörülmények miatt tiltakoztak pénteken a Szállitásügyi Minisztérium székháza előtt a vasúti szakszervezetek tagjai, akik megemlitették a román hatóságoknak, hogy a vasúti közlekedés a legfenntarthatóbb szállitási módszer, mivel kevés energiát fogyaszt, biztonságos és kevésbé levegőszennyező a gépjárművekhez képest.A román rádió tudósitója szerint, a tiltakozók tárgyaltak a minsztérium képviselőivel és igéretet kaptak arra, hogy a jövő héten fogadja őket Lucian Şova tárcavezető. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.16)

George Ciamba külügyi államtitkár és Mihai Fifor védelmi miniszter képviseli Romániát az  54. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián

George Ciamba külügyi államtitkár és Mihai Fifor védelmi miniszter pénteken és szombaton részt vesznek az  54. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián. Az idei konferencia – amelyet évente tartanak – kiemelt témái között szerepel a transzatlanti kooperáció, a NATO jelenlegi és jövőbeli prioritásai, és az  Európai Unió mint globális biztonságpolitikai tényező jövője.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.16)

Rozália Gănciulescu, RADOR