FINANCIAL TIMES: Şefa departamentului anticorupţie din România ripostează în faţa criticilor

Diferendele se adaugă crescândelor dispute pe tema statului de drept în statele din estul Uniunii Europene

Şefa deparamentului anticorupţie din România i-a acuzat pe liderii politici şi pe cei din lumea afacerilor că încearcă să-i submineze instituţia într-o perioadă când Bucureştiul devine cel mai recent motiv de îngrijorare al UE în privinţa statului de drept din estul Europei.
Laura Codruţa Kövesi, cea care a gestionat anchetele în cazul unor importante persoane publice, a declarat că planurile vizând revizuirea eforturilor depuse împotriva corupţiei ar înseamna ca „noi să nu mai putem ancheta pe nimeni”.
Atacul său – care a fost întărit printr-o curajoasă conferinţă de presă – împărtăşeşte crescândele temeri ale Bruxelles-ului legate de schimbările propuse de Bucureşti. Comisia Europeană a avut ciocniri similare cu Polonia şi Ungaria pe tema unor presupuse încălcări ale legislaţiei şi principiilor UE.
Dna Kövesi a declarat pentru „Financial Times” că diversele speculaţii cu privire la soarta instituţiei sale sunt rezultatul unui „adevărat atac”, lansat de oameni de afaceri şi de politicieni care vor să o submineze. „S-a declanşat o campanie de calomnii împotriva instituţiei noastre, iar ea se semnalează aproape zilnic”, a spus ea.
Schimbările propuse în sistemul legislativ şi în cel juridic ar avea un „grav impact negativ asupra eficienţei combaterii corupţiei”, a avertizat ea. „Mă îndoiesc că se vor mai face anchete serioase al căror obiect să fie înalţi oficiali sau persoane cu poziţii importante în stat”, a subliniat ea, referindu-se la planurile care au provocat protestele publice din România.
Departamentul Naţional Anticorupţie al dnei Kövesi a obţinut zeci de condamnări împotriva oficialilor, printre ei numărând-se miniştri, foşti miniştri şi parlamentari. Printre ţintele actualelor anchete se numără Liviu Dragnea, puternicul preşedinte al social-democraţilor aflaţi la guvernare. Dl Dragnea, care are deja o condamnare pentru fraudă electorală, respinge acuzaţiile.
Dl Dragnea şi colegii săi social-democraţi au sprijinit schimbarea sistemului juridic şi a legislaţiei împotriva corupţiei care ar reduce din capacitatea procurorilor de a ancheta cazuri legate de abuzul în serviciu. Susţinătorii schimbărilor afirmă că ele rămân încă să fie finalizate, dar vor întări justeţea procesului juridic şi vor face ca anchetele să fie lansate doar împotriva oficialilor suspectaţi de fapte grave şi de amploare.
Dar dna Kövesi a declarat pentru FT că orice amendament adus abuzului în serviciu ar putea submina grav activitatea instituţiei sale, având în vedere că legea a facilitat peste jumătate din cazurile de anul trecut. Ea a respins totodată argumentul că reforma juridică nu ar afecta adevărul, afirmând că „adevărata intenţie este aceea de a bloca sistemul judiciar”.
Miercuri seara, dna Kövesi şi-a continuat apărarea, ripostând împotriva unui fost parlamentar care a pretins că procurorii i-ar fi cerut să mintă şi i-au introdus în dosar probe false. „Noi nu falsificăm probele. Noi acţionăm legal”, a precizat şefa DNA.
Lupta tot mai acerbă de la Bucureşti a atras deja şi Comisia Europeană, ameninţând să se agraveze. Luna trecută, preşedintele Jean-Claude Juncker şi prim vicepreşedintele Frans Timmermans au avertizat guvernul român „să nu se abată” de la respectarea condiţiilor din cadrul monitorizării reformelor juridice şi corupţiei, impusă în anul 2007, când ţara a devenit membră a UE.
În decembrie, comisia a dat Poloniei o ripostă fără precedent pe tema reformelor judiciare plănuite, acuzând Varşovia că încalcă principiile fundamentale ale UE. Acţiunile Bruxelles-ului i-au atras acuzaţii potrivit cărora ele ar fi inechitabile, punând totodată unele ţări din UE într-o situaţie neplăcută. Luna trecută, premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a declarat că s-ar crea un „precedent periculos” dacă uniunea statelor membre ar fi acum silită să voteze dacă Polonia „a încălcat grav” principiile statului de drept.
Articol de Michael Peel, Bruxelles

https://www.ft.com/content/709c6d8e-1264-11e8-8cb6-b9ccc4c4dbbb

FINANCIAL TIMES (Marea Britanie), 16 februarie 2018

Traducerea: Alexandru Danga