În Grecia şi Cipru există obiceiul ca în Lunea Curată, prima zi a Postului Paştelui, să se înalţe zmeie. Simbolismul acestui obicei în tradiţia creştină grecească este destul de asemănător celui chinezesc. Înălţatul zmeielor simbolizează înălţarea sufletului omului către cer şi Dumnezeu. În vechime, oamenii credeau că cu cât ajungea mai sus un zmeu, cu atât mai probabil era ca Dumnezeu să le asculte rugăciunile şi să le împlinească. Faptul că acest obicei are loc în fiecare an în Lunea Curată nu este deloc întâmplător, pentru că este prima zi a celui mai lung post al creştinilor, când pe parcursul a 40 de zile oamenii parcurg un proces de curăţare trupească şi sufletească pentru marea sărbătoare a Paştelui.

Nu se cunoaşte exact momentul temporal şi locul înălţării primului zmeu, dar este foarte probabil ca începutul să fi fost făcut de chinezi, printr-o construcţie care copia forma păsărilor, având în vedere că primele zmeie au fost atestate în China în urmă cu 3.000 de ani. De altfel în China erau la îndemână şi materialele potrivite pentru confecţionarea lor: beţe de bambus pentru cadru şi mătase pentru pânză şi coadă. Plecând din Orientul Îndepărtat, zmeul şi-a trăit propria-i Odisee, urmând traseele comerciale antice şi fiind adoptat pe aproape toate continentele. El a căpătat noi forme şi a generat legende în diverse culturi. Popoarele orientale i-au conferit diverse forme (peşte, păsare, dragoni etc.).
Unii oameni îşi leagă de zmeie bolile, suferinţele şi necazurile (scrise pe bucăţi mici de hârtie) pentru a le da drumul să plece departe, iar alţii agaţă fluiere de capul zmeului pentru ca fluieratul lor să alunge spiritele rele. În sfârşit, alţii înalţă zmeie în grup, ca o rugăciune spre cer, cântând imnuri de slavă. Obiceiul înălţării zmeielor este popular în China, Japonia, India, Thailanda şi Afganistan./cciulu/abuzoian

www.politis.cy – 19 februarie