Dacă uneori, viaţa de zi cu zi îi face pe single să simtă povara singurătăţii, iată 5 motive bune pentru a-şi re-evalua starea, deoarece se pare că a ”libertatea” îmbunătăşte forma fizică şi greutatea, stimulează creșterea personală și creativitatea şi îmbunătățește relațiile sociale, beneficii evidenţiate de o serie de cercetări științifice.

Un studiu realizat la Universitatea din Basel în Elveția și la Max Planck Institute for Human Development din Germania arată că persoanele ”single” cântăresc în medie cu două kg mai puţin decât colegii lor căsătoriţi, în ciuda faptului că cei din urmă tind să mănânce mai sănătos. De altfel surplusul de greutate care vine la pachet odată cu căsătoria a fost constatat şi într-un alt studiu condus pe un eşantion de persoane de sex masculin şi publicat în revista Social Science & Medicine, care subliniază efectul pe care îl are rolul de tată asupra formei fizice a bărbatului.
Și totuși statutul de single contribuie mult la creșterea personală. Un studiu condus de Bella DePaulo de la Universitatea din California, Santa Barbara, arată că sufletele singuratice sunt mult mai autosuficiente și au mai multă autodeterminare, iar în plus, experimentează mai puţine emoții negative. De asemenea, mai multe studii au arătat că singurătatea, atunci când nu este însoțită de sentimente negative, este asociată cu o mai mare productivitate la locul de muncă şi cu un grad major de creativitate (așa cum a fost demonstrat într-un studiu privind personalitatea și diferențele individuale). De asemenea, potrivit Journal of Social and Personal Relationships, persoanele singure au mai mulți prieteni apropiați, o rețea socială mai largă şi sunt mai disponibili faţă de amici și familie. Pe scurt, a fi single te ajută să rămâi în formă. Un studiu amplu realizat pe mai mult de 13.000 de persoane căsătorite şi publicat în Journal of Marriage and Family, arată că persoanele singure sunt mai active din punct de vedere fizic și desfăşoară de două ori mai multă activitate fizică (timpul dedicat sportului) comparativ cu cei căsătoriți. www.ilmessaggero.it

Traducerea: Cătălina Păunel

IL MESSAGGERO (19 februarie)