2018. február 20

162 éve fogadták el a romák felszabadításáról szóló törvényt

A jogszabályt Barbu Dimitrie Ştirbei, Havasalföld uralkodója hirdette ki 1856-ban. Azt megelőzően a romák 500 évig rabságban éltek. A parlament 2011-ben február 20-át a romák felszabadításáról történő megemlékezés napjává nyilvánította. Az esemény alkalmából ma a Képviselőházban rendezvényre kerül sor „A romák jogi és társadalmi-gazdasági felszabadítása száz évvel a Nagy Egyesülés után” címmel, amelyen részt vesznek különböző magas rangú tisztségviselők, politikusok, történészek, a civil társadalom képviselői. Szilágy megyében szemináriumot szentelnek az eseménynek, amelyik egy fényképkiállítás megnyitójával kezdődik.
Románia Kormánya nevében Dana Varga államtanácsos sajtónyilatkozatban emlékezett meg az eseményről, amelyben kihangsúlyozta, hogy a romák minden tekintetben egyenrangú tagjai a társadalomnak, akiket ugyanolyan jogok illetnek meg, mint bármelyik más állampolgárt. (Rador Hírügynökség, Románia Kormányának sajtóosztálya)

Az Országos Magisztrátusi Intézet végzős hallgatóit ma fogadják a Cotroceni-i Palotában

A 15.00 órára tervezett eseményen részt vesz Tudorel Toader igazságügy-miniszter. Az elmúlt héten Klaus Iohannis államfő úgy nyilatkozott, hogy tárgyalni fog Tudorel Toaderrel a szaktárca hatáskörébe tartozó kérdésekről. Az ország elnöke úgy nyilatkozott, hogy az igazságügy-minisztert jó szakembernek tartja, akinek „jogilag megalapozott” véleménye lesz az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetőjét, Laura Codruţa Kövesit ért vádakról. Tudorel Toader Facebook oldalán közölte, hogy csütörtökön 18.00 órai kezdettel sajtótájékoztatót fog tartani a DNA menedzsmentjéről. Ugyanakkor azt is bejelentheti, hogy javasolja-e Laura Codruţa Kövesi leváltását, a Ploieşti-i DNA-nál történt lehallgatások nyomán kirobbant botrány miatt. (Radio România Actualităţi)

Viorica Dăncilă Brüsszelbe látogat

A miniszterelnök-asszonynak ebben a minőségében ez lesz az első hivatalos látogatása Brüsszelben. A kormányfő kiemelt céljai között szerepel az európai intézményekkel folytatott párbeszéd erősítése különös tekintettel arra, hogy 2019 január 1-től Románia veszi át az Európai Unió elnökségét. Viorica Dăncilă találkozni fog az Európai Tanács elnökével, Donald Tusk-al, az Európai Parlament elnökével, Antonio Tajani-val, az Európai Bizottság elnökével, Jean-Claude Juncker-el és a regionális politikáért felelős uniós biztossal, Corina Creţuval. A kormány közleményben tájékoztat arról, hogy a látogatás során Románia megerősíti azon elkötelezettségét, hogy konstruktív választ adjon arra az aktuális kihívásra, amit az Európai Unió egységének és szolidaritásának a megerősítése jelent, beleértve ebbe az Európai Unió élén töltött mandátum hatékonyságát, amely lehetővé teszi pozitív eredmények elérését. (Rador Hírügynökség)

Március 5-én hirdetnek ítéletet a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökének, Ludovic Orbannak az ügyében

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) azzal vádolja a PNL elnökét, hogy a 2016-os helyhatósági választásokon, Bukarest főpolgármester-jelöltjeként pénzt kért egy üzletembertől a választási kampányára. Tegnap a per utolsó napján a DNA képviselői egy év letöltendő börtönbüntetés kiszabását kérték a liberális pártelnökre, mellékbüntetésként pedig azt, hogy ne vállalhasson a jövőben köztisztséget. E vád alól tavaly első fokon Ludovic Orbant felmentették, de a DNA fellebbezett az ítélet ellen. A jogerős döntés kihirdetése előtt, a politikus úgy nyilatkozott, hogy ártatlannak vallja magát és egy pillanatig sem volt olyan szándéka, hogy törvényellenes finanszírozásban részesüljön. (Rador Hírügynökség)

Székely Ervin, Rador