Dobânzile creditelor ipotecare şi de consum ar putea fi plafonate, potrivit unui proiect de lege

Dobânzile creditelor ipotecare şi de consum ar putea fi plafonate, potrivit unui proiect de lege care a primit ieri raport favorabil în comisiile reunite pentru buget, economică şi juridică. Iniţiatorul actului normativ, senatorul PNL, Daniel Zamfir, a declarat că se aplică, astfel, un principiu european, şi că era momentul ca şi dobânzile din România să fie la nivelul celor din ţările membre ale Uniunii.
Daniel Zamfir: Am stabilit şi s-a votat în comisiile reunite ca dobânda pentru creditele ipotecare să nu depăşească cu de 2,5 ori mai mult dobânda de referinţă a Băncii Naţionale. Astăzi dobânda Băncii Naţionale fiind undeva la 2,25, asta înseamnă că dobânda maximă care poate fi percepută pentru creditele ipotecare ajunge undeva la 5,4%. În ceea ce priveşte dobânda maximă care poate fi percepută la creditele de consum, aceasta nu poate depăşi cu mai mult de 18% dobânda maximă pe care statul român o percepe debitorilor atunci când sunt deposedaţi de bunuri.
Realizator: Tot ieri, a primit raport favorabil şi proiectul de lege care limitează suma pe care recuperatorii de creanţe o pot cere debitorilor, aceasta nemaiputând depăşi dublul valorii plătite pentru cumpărarea creanţei respective, precizează redactorul nostru Alina Bordeiaşu./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 februarie)