Finanțări prin proiectul Diaspora Start Up Ungaria

În data de 16 februarie 2018 a avut loc Conferinţa de lansare a proiectului Diaspora Start Up Ungaria “40.000 de motive să devii antreprenor în România”, eveniment desfăşurat la Oradea, în sala festivă a Camerei de Comerț și Industrie Bihor. Prin acest program, finanțat în cadrul Programului Operativ Capital Uman (POCU) cofinanţat de Fondul Social European, un număr de 32 de beneficiarti vor putea obține o finanțare nerambursabilă de maxim 40.000 de euro, fiecare.

La conferință au adresat cuvinte de salut Nagy Timea, manager de proiect, Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Szabo Odon, parlamentar român, Constantin Badea, director al Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor, Edler Andras, preşedintele CCI Covasna. Proiectul a fost prezentat de către Klarik Attila, responsabil în cadrul Fundaţiei LAM.

Promotorii proiectului, Asociaţia pentru Promovarea afacerilor în România (APPAR) și Fundația LAM, au transmis că Proiectul Diaspora Start Up se adresează acelor cetăţeni români, care trăiesc în Ungaria şi vor să demareze o afacere în România. Programul este accesibil acelora, care înainte de înscriere au trăit cel puţin 12 luni în Ungaria, respectiv au domiciliul sau reşedinţa din România, într-o localitate din regiunile de dezvoltare Nord-Vest sau Centru.

Programul oferă participanţilor suport profesional pe de o parte, iar pe de altă parte sprijin financiar. Suportul profesional se realizează în primă fază printr-o platformă online de e-learning, unde vor fi prelucrate subiecte ce pot fi utile pentru antreprenorii începători. Cei înscrişi la cursul de formare devin membrii ai unei reţele de sprijin, în cadrul căreia diverse organizaţii, instituţii, întreprinderi, le oferă informaţii şi consultanţă. La încheierea cursului, fiecare participant îşi poate planifica propria afacere, apoi un juriu de specialitate va alege cele mai bune 32 de planuri de afacere.

Termenul limită pentru înscrierea în proiect este data de 11 martie 2018, iar valoarea proiectului este de circa 2 milioane de euro. Fondurile necesare sunt asigurate de Uniunea Europeană şi Guvernul României. Cei interesaţi se pot înscrie accesând următoarea adresă: http://diasporaungaria.ro