2018. február 22

Az európai alapok lehivásához való hozzájárulást kérte a miniszterelnök az önkormányzati vezetőktől
Az európai alapok lehivásáért is felelős polgármestereknek megadott 25%-os fizetésemelés ellenére sem elfogadható a helyzet, mondotta Viorica Dăncilă miniszterelnök a Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetségének csütörtöki ülésén. A kormányfő a helyi hatóságoktól azt kérte, hogy tegyenek nagyobb erőfeszitést az európai alapok lehivási ütemének felggyorsitásáért. A miniszterelnök szerdán Brüsszelben európai vezetőkkel folytatott megbeszélést, akik figyelmeztettek, hogy Románia e téren jelentős összegeket veszithet. Viorica Dăncilă külön felhivta a Iasi, Dolj és Kolozs megyei tanácselnökök figyelmét, hogy tegyék meg a szükséges eljárásokat a telkek rendezéséért, ahol európai finanszirozás segitségével tervezik megépiteni a három regionális korházat. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 02.22)
Az Alkotmánybiróság elutasitotta az igazságügyi törvények ellen a Mentsétek meg Romániát Szövetség által benyújtott óvást
Az alkotmánybiróság csütörtökön elutasitotta az igazságügyi törvények módositása ellen a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) átal benyújtott észrevételeket. Valer Dorneanu, az alkotmánybiróság elnöke megjegyezte, hogy a birák jogállása és a Legfelsőbb Birói Tanács működésével kapcsolatosan benyújtott óvásokat a szükséges aláirások hiánya miatt utasitották vissza. Megmelitjük, hogy az igazságügyi törvények módositása ellen az USR január 22-én nyújtotta be óvását az alkotmánybirósághoz, arra hivatkozva, hogy a tervezetek „aláaknázzák a romániai birák függetlenségét”. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG 02.22)
A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége felfüggesztette a tiltakozó akciót
A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége felfüggesztette a csütörtökre bejelentett tiltakozó akciót, azt követően, hogy képviselői tárgyaltak Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszterrel. A minisztérium székháza előtt tartott szerdai sztrájkörség után a tárcavezetőtől azt az igéretet kapták, hogy a bérköveteléseken kivül az előterjesztett problémák egyrészét megoldják, közölte a román közszolgálati rádió tudositójával George Purcaru, a szövetség alelnöke. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 02.22)
Nemzetközi turisztikai vásár Bukarestben
A Romexpo kiállitási központnál szervezett idei 39. nemzetközi turisztikai kiállitáson 14 országból csaknem 300 vállalat mutatja be termékeit. Február 22-e és 25-e között a nagy közönségnek lehetősége van 50%-os árcsökkentéssel megvásárolnia a hazai és külföldi húsvéti és nyári vakációs jegyeket. Az idei vásárt a tavaly felavatott két új pavilonban – B1 és B2 – szervezeték meg, 27 ezer négyzetmér felületen. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 02.22)