Nou plan de combatere a radicalizării jihadiste, prezentat de guvernul francez

Guvernul francez prezintă astăzi un nou plan de combatere a radicalizării jihadiste, a cărui necesitate a devenit evidentă după atentatele din ianuarie 2015 de la Paris. Planul a fost promis în octombrie anul trecut de preşedintele Emmanuel Macron, iar măsurile cele mai aşteptate vizează situaţia din penitenciare. Din 70 000 de deţinuţi, circa 500 au comis acţiuni teroriste, iar peste 1.000 s-au „radicalizat”.
Corespondenţă din Paris – Reporter: Anton Cazacu – Planul guvernului francez conţine circa 60 de măsuri menite să combată radicalizarea islamistă. Este un fenomen care ameninţă societatea – a declarat premierul Edouard Philippe, care a dorit însă să evite punerea în cauză a tuturor musulmanilor din Franţa.
Edouard Philippe: Să lupţi contra radicalizării islamiste înseamnă să lupţi împotriva celor care spun că islamul nu este compatibil cu valorile republicii.
Reporter: Principalele măsuri anunţate de Edouard Philippe privesc închisorile. Din 70.000 de deţinuţi aflaţi în momentul de faţă pe teritoriul francez, peste 500 au fost condamnaţi pentru fapte de terorism, iar peste 1.000 de deţinuţi de drept comun s-au radicalizat în timpul şederii în închisoare. Până în 2020 vor fi eliberaţi 70 de condamnaţi pentru fapte de terorism. Vor fi aşadar create 1.500 de noi locuri în închisori destinate exclusiv deţinuţilor radicalizaţi, care vor fi complet izolaţi de ceilalţi deţinuţi. Vor fi create şi centre pentru persoanele aflate sub control judiciar, mai ales pentru cele care s-au întors din zonele controlate de jihadişti în Irak şi în Siria./csimion/menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (23 februarie)