2018. február 27

Visszautasitotta Laura Codruţa Kövesi felmentését a Legfelsőbb Bírói Tanács

A Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) ügyészi tagozata kedden nem fogadta el Tudorel Toader igazságügyi miniszter kérését az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészének tisztségből való felmentésére vonatkozóan. A CMS döntését Tudorel Toader miniszter és Laura Codruţa Kövesi DNA-főügyész hosszas meghallgatása után hozta meg. A CSM álláspontja konzultativ jellegű, a DNA főügyészének felmentéséről, illetve tisztségben maradásáról Klaus Iohannis államfő dönt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.27)

Viorica Dăncilă miniszterelnök Moldova Köztársaságban tesz látogatást

Viorica Dăncilă miniszterelnök kedden megkezdte munkalátogatását Moldova Köztársaságban, ahol Pavel Filip moldovai kormányfővel és Adrian Candu parlamenti elnökkel találkozik. A megbeszéléseken teritékre kerül, egyebek mellett, a közös projektek folytatása és a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősitése. Ez alkalommal Románia ismételten megerősiti Moldova Köztársaság erőfeszitésének támogatását, amelyet az EU-hoz való csatlakozása érdekében tesz. A román miniszterelnök kisinyóvi látogatását megelőzően Iurie Leanca európai integrációért felelős moldovai miniszter látogatott Bukarestbe. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.27)

A Transgaz megvásárolhatja a moldovai gázvállalatot

A román gázvezeték-hálózatot kezelő állami vállalat, a Transgaz megnyerte az árverést Moldova Köztársaság hasonló gázvállalatának megvásárlására, közölte kedden Kisonyóvban Pavel Filip moldovai miniszterelnök. Mint hozzáfűzte, a vállalat nem egyszerű megvásárlásáról van szó, hiszen ezáltal növekedik Moldova Köztársaság energetikai függetlensége, mivel nemcsak egyetlen gázszállitótól függ majd a jövőben. Viorica Dăncilă miniszterelnök, aki Kisinyóvban moldáv kollégájával a kétoldalú együttműködések fejlesztéséről tárgyalt, meggyőződésének adott hangot, hogy a moldovai gázvállalat megvásárlása a bilaterális együttműködés diverzifikálásáról tanuskodik az energia terén (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.27)

A Parlament hirszerzést felügyelő bizottsága meghallgatja George Maiort

A Parlament hirszerzést felügyelő bizottsága kedden meghallgatja George Maiort, a Román Hirszerző Szolgálat (SRI) volt igazgatóját. A parlamenti bizottság ülése előtt George Maior kijelentette, hogy azon időszak alatt, amig az intézet élén állt a törvény értelmében cselekedett. Mi több, a SRI egyik nagyra becsült nemzetközi intézménnyé vált, fűzte hozzá Mairo. “Úgy gondolom, hogy a SRI vezetőjeként eleget tettem kötelességemnek”, mondotta. A SRI volt igazgatója dokumentumot terjeszt a bizottság parlamenti tagjai elé a vezetése alatt az intézmény által kifejtett tevékenységről. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.27)

Andrei Demeny, RADOR

*

Európai összefogás Moldova Köztársaságért

A Külügyek Tanácsa keretében tegnap Teodor Meleşcanu román külügyminiszter elnökletével ülésezett Brüsszelben az Európai Cselekvés Moldova Köztársaságért elnevezésű csoport. A testület megvitatta Kisinyev európai csatlakozási folyamatának helyzetét, különös tekintettel a reformokra és a Moldova Köztársaság és az Európai Unió által aláírt Csatlakozási Megállapodás előírásainak a megvalósítására. Teodor Meleşcanu felhívta a figyelmet arra, hogy Moldova Köztársaságnak a különböző területeken eddig elért eredményei mellett szüksége van a tagországok és az Unió intézményeinek határozott támogatására annak érdekében, hogy kitűzött céljait elérje.
Mint ismeretes a Külügyek Tanácsa az Európai Unió külső tevékenységéért felelős szerve, amelynek tagjait a tagországok külügyminiszterei alkotják. Ezen belül az Európai Cselekvés Moldova Köztársaságért Csoport egy informális mechanizmus, amelyet Románia kezdeményezésére alakítottak meg 2010-ben. (Rador Hírügynökség)

Közlekedési és kulturális kedvezmények diákok számára

Nemcsak az egyetemisták, hanem a középiskolai diákok is legalább 50%-os helyi közlekedési kedvezményben részesülnek. Az érintettek számára ugyanakkor legalább 75%-os kedvezményt biztosítanának múzeumokban, koncerteken, színházakban, operákban, mozikban és egyéb a közintézmények által működtetett művelődési intézményekben és sportrendezvényeken. Az erről szóló törvénytervezetet tegnap fogadta el a Szenátus. A jogszabály ugyanakkor arról is rendelkezik, hogy a közigazgatási hatóságok – költségvetésük függvényében – a felsoroltakon kívül még további kedvezményeket is biztosíthatnak a diákok számára. (Radio România Actualităţi)

Szénhidrát lelőhelyet fedezett fel az OMV-Petrom olajvállalat

A szárazföldi lelőhelyet jelenleg a cég az amerikai Hunt Oil szakembereivel együtt tanulmányozza. A vállalatvezetés kitermeléssel foglalkozó egyik tagja biztató eredményekről beszélt, de nem volt hajlandó elárulni, hogy hol található a lelőhely. Az „economica.net” újságírói szerint a szóban forgó lelőhely Észak-Munténiában vagy Dél Moldvában van. 2010-ben az OMV-Petrom és az amerikai Hunt Oil cég romániai vállalata szerződést írtak alá két az Adjud és Urziceni környéki olajmezők feltérképezéséről. (Radio România Actualităţi)

Ervin Székely, RADOR