Dobânzile la credite ar putea fi plafonate – potrivit unui proiect de lege adoptat de Senat

Dobânzile la credite ar putea fi plafonate – potrivit unui proiect de lege adoptat ieri, de Senat, şi iniţiat de liberalul Daniel Zamfir. La împrumuturile ipotecare, acestea nu vor putea depăşi de două ori şi jumătate dobânda de referinţă a Băncii Naţionale. Actul normativ mai prevede şi plafonarea la 18% pe an a dobânzilor pentru creditele de consum şi nu afectează dobânda la depozite, a explicat Daniel Zamfir.
Daniel Zamfir: Nivelul dobânzii la depozite în România este cel mai scăzut din UE. În schimb, creditele pe care le iau românii le iau la cele mai scumpe preţuri din UE.
Adică dacă dobânda este 0,33% la depozit, dobânda la credit este de 6,10%. Ecartul, adică profitul băncii, este de peste 1500%. În UE, e adevărat, dobânda la depozite este de 0,4%, dar şi acolo dobânzile la credite sunt de 1,7%. Iată un ecart de vreo 5 ori mai mic. Aşa că unde să se mai ducă în jos dobânzile la depozite în România?
Realizator: Liberalii au votat împotriva proiectului de lege, pe motiv că nu susţin nicio măsură intervenţionistă, în timp ce senatorii USR s-au abţinut. În acest caz, forul decizional este Camera Deputaţilor./dursache/menescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 februarie)