Bilanţ al activităţii DNA pe 2017

Realizator: Direcţia Naţională Anticorupţie funcţionează eficient şi este în prima linie a luptei împotriva corupţiei, a subliniat preşedintele Klaus Iohannis astăzi, la prezentarea activităţii DNA pe anul trecut. Procurorii anticorupţie au soluţionat anul trecut peste 3.800 de dosare, ceea ce reprezintă un record de la înfiinţarea instituţiei, a anunţat procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi. Redactorul nostru Diana Surdu a urmărit declaraţiile susţinute la Cercul Militar Naţional din Bucureşti şi vine acum, în direct, cu detalii. Bună ziua!
Reporter: Bună ziua! Procurorul şef Laura Codruța Kövesi a declarat că este o persoană optimistă, deşi s-a vorbit mult despre ea în aceste zile. /…/ o situaţie de criză, care poate fi gestionată doar de instituţia pe care o conduce. Şefa DNA a spus că are toleranţă zero la neprofesionalism şi lipsă de integritate. Ea a precizat că din cele 1000 de persoane trimise în judecată, aproape o treime aveau funcţii de conducere, de control, demnităţi publice. Au fost miniştri, deputaţi, secretari de stat.
Laura Codruța Kövesi: Funcţiile de conducere le-au permis să abuzeze de banul public, să aprobe investiţii inutile sau să favorizeze firmele agreate. Sunt tipare pe care infractorii le cunosc, le dezvoltă şi le transmit mai departe. Sunt reţete folosite pentru fraudarea banului public. Toţi ştiu ce trebuie să facă şi cu cine trebuie să vorbească ca să câştige un contract din bani publici.
Reporter: Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că democraţia s-a consolidat în România. El a afirmat că justiţia este acum independentă şi eficientă, iar spiritul civil al societăţii se manifestă în ultima vreme cu mult curaj. Şeful statului a susţinut că nişte inculpaţi şi condamnaţi penal, după ce au fost prinşi de instituţiile statului încălcând legea, s-au unit pentru a-i discredita pe cei care i-au cercetat. Preşedintele României, Klaus Iohannis:
Klaus Iohannis: Contrar unei evaluări subiective, tendenţioase şi partizane, prezentate opiniei publice de cineva săptămâna trecută, eficienţa DNA este departe de a putea fi contestată. Asistăm în ultima perioadă la încercări de manipulare, cu scopul de a decredibiliza DNA, activitatea DNA şi cu încercarea clară de a subordona justiţia politicului. Inadmisibil!
Reporter: La bilanţ au mai participat procurorul general, Augustin Lazăr, vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru, preşedintele Instanţei Supreme, Cristina Tarcea, ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, dar şi alţi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice./dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 februarie) – Reporter: Diana Surdu