RADOR: Jared Kushner – călcâiul lui Achille al preşedintelui Trump?

Nu mi-aş dori să fiu invitat zilele acestea la o cină în familie la Donald Trump. Atmosfera probabil ar fi tensionată, după ce John Kelly, şeful de cabinet al preşedintelui american, a decis că o serie de lucrători ai Casei Albe, printre care şi ginerele preşedintelui, Jared Kushner să nu mai aibă acces la informaţii de tip „top secret”. Interdicţia se referă la acele persoane care nu au avut acces permanent, ci doar temporar la documentele cele mai sensibile.

Acest lucru a ieşit la iveală recent, când şeful compartimentului din Casa Albă, Rob Porter a fost acuzat de violenţă domestică. Atunci presa a aflat că nici Kushner, şi nici alte persoane apropiate de preşedinte nu au avut acces permanent, ci doar temporar la cele mai secrete documente. Aceasta este o practică cu totul neobişnuită în istoria Casei Albe. Trump ar fi putut să-i acorde acces permanent ginerelui său, dar a lăsat această decizie pe seama şefului de cabinet. Situaţia este cu atât mai ciudată cu cât Jared Kushner lucrează ca şi consilier al preşedintelui, deci în mod normal trebuia să aibă acces la orice document pentru a putea să-l informeze corect pe Trump. Potrivit ziarului Politico, Kushner şi ceilalţi colaboratori ai preşedintelui, vor afla astăzi care sunt  documentele la care vor avea acces şi la care nu.

În urmă cu câteva zile înainte, presa americană a scris deja că va urma o asemenea decizie. Publicaţia cunoscută ca având informaţii solide The Washington Post a scris că motivul pentru care Jared Kushner (soţul Ivankăi Trump) nu a primit autorizaţie permanentă, este acela că la Casa Albă sunt persoane care au urmărit cu îngrijorare faptul că acesta deține relaţii foarte bune cu oficiali ai guvernelor străine. Acest lucru în sine nu ar fi fost o problemă, dacă Kushner i-ar fi informat în mod oficial pe superiorii lui despre relaţiile sale. Mai mulţi l-au acuzat pe ginerele lui Trump că duce tratative importante fără să aibă experienţa guvernamentală necesară, mai ales că în cadrul acestora pune pe primul plan propriile interese de afaceri. Potrivit publicaţiei influente, în acest mod un guvern străin ar putea să-l influenţeze pe Kushner. Adjunctul ministrului justiţiei din Statele Unite, Rod Rosenstein a informat casa Albă încă de la începutul lunii februarie despre problemele legate de Kushner – scrie The Washington Post. Ziarul citează surse din cadrul serviciilor de securitate, potrivit cărora în Emiratele Arabe Unite, China, Izrael şi în Mexic s-a luat în calcul posibilitatea manipulării ginerelui preşedintelui. Lucrători cu experienţă de la Casa Albă au fost de părere că Kushner dă dovadă de o naivitate exagerată atunci când discută cu străinii, astfel că pot extrage informaţii importante de la acesta. Nu este întâmplător faptul că mai mulţi parteneri străini au dorit să discute numai cu Kushner, nu şi cu membrii cu experienţă ai administraţiei Casei Albe.

Jared Kushner a ajuns şi în vizorul procurorului independent, Robert Mueller, cel care cercetează o eventuală influenţare a alegerilor prezidenţiale de către Rusia. Ginerele preşedintelui a fost ascultat de către comisiile care supraveghează serviciile secrete din Camera Deputaţilor şi din Senat. Kushner a participat în iunie 2016 la o întâlnire unde a fost prezentă şi o avocată rusoaică. La acea întâlnire s-a dicutat despre materiale defăimătoare la adresa lui Hillary Clinton, candidata Partidului Democrat la preşedinţie. Potrivit presei americane, Mueller cercetează nu numai legăturile ruseşti ale lui Krushner, dar şi relaţiile sale din Quatar şi din China.

Decizia lui John Kelly arată că influenţa lui Kushner va scădea semnificativ, din moment ce nu va mai beneficia de informaţiile provenite din interceptări ale serviciilor secrete şi nici de rapoartele reţelei de spionaj american. Nu va afla unde va lansa armata americană atacuri cu drone, sau unde vor avea loc misiuni secrete americane.

Autor: Székely Ervin, Rador