Documentarul video Marea Unire – România, la 100 de ani a avut premiera la Chișinău

Agenția Națională de Presă AGERPRES, Ambasada României în Republica Moldova și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chișinău au organizat miercuri, 28 februarie 2018, premiera în Republica Moldova a documentarului video „Marea Unire – România, la 100 de ani”, la Centrul Cultural Odeon din Chișinău.

La eveniment au fost prezenți E.S. Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova, fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, directorul Moldpres, Vlad Darie, membri ai corpului diplomatic, presa centrală, dar și o parte dintre protagoniștii și realizatorii documentarului. Evenimentul a fost deschis și moderat de Alexandru Giboi, directorul general al AGERPRES.

Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani” este o invitaţie la o călătorie emoţionantă şi captivantă, trăită şi nu doar povestită de oameni pentru care România înseamnă şi o colecţie de momente istorice importante în naşterea acestui stat. Practic, AGERPRES a mers pe urmele celor care au înfăptuit Unirea: în Basarabia, Bucovina de Nord şi Transilvania, iar urmaşii celor care au pus umărul la reîntregirea ţării deschid culisele celui mai important moment istoric. Prin vocea celor care povestesc, descoperim că suntem o naţiune fără graniţe. România, la 100 de ani aduce cu sine o istorie care continuă să se scrie.

Centenarul Marii Uniri este un eveniment extrem de important. […] Încercăm să aruncăm, practic, o privire în trecut, dar cu scopul de a ne da seama, de fapt, în ce direcție vrem să mergem în viitor. […] Este filmul Centenarului”, a spus directorul general al AGERPRES în deschiderea evenimentului.

De asemenea, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a afirmat: „În această seară este un eveniment important și mă bucur că avem alături de noi un partener serios, AGERPRES, care, iată, a ales Chișinăul pentru premiera unui film documentar, care sunt convins, aduce o valoare adăugată evenimentelor care ne-au marcat pe toți în 1918, și nu numai atunci, ci de atunci încoace. Cred că acest documentar alături de alte acțiuni, care cu siguranță vor fi organizate de către Ambasada României la Chișinău, de alte ambasade la Chișinău ale statelor care anul acesta marchează, de asemenea, 100 de ani de existență vor reuși să ofere memoriei pagini importante de istorie, pagini importante care trebuie să fie cunoscute, trebuie să fie apreciate. Documentarul din această seară reprezintă o radiografie corectă, firească și serioasă a unor evenimente care au existat în trecutul nostru”.

La finalul proiecției a avut loc o sesiune de Q&A cu protagoniștii documentarului, dar și cu realizatorii  acestuia, care au filmat pe teritoriul României, în Bucovina de Nord şi în Basarabia.

Marilena Stănescu, realizator al documentarului, a vorbit despre lecția de istorie și empatie, pe care o oferă documentarul AGERPRES: „În momentul în care materialul a fost lansat la București s-a născut o idee foarte importantă acolo: faptul că el ar trebui să fie dus în școli pentru că este o altfel de lecție de istorie și eu aș completa foarte scurt, din punctul nostru de vedere nu este doar o lecție de istorie, este o lecție de empatie, cu oamenii aceștia care și-au deschis sufletele în fața noastră, a tuturor, până în adânc acolo unde doare cel mai tare sau unde se trăiește bucuria cea mai mare”.

De asemenea, Ion Varta, directorul general al Serviciului de Stat de Arhivă al Republicii Moldova, a descris documentarul astfel: „Mai întâi ne invită la înălțare prin prima parte a acestui film absolut fabulos, redat prin intermediul documentului istoric, prin intermediul acestor minunate intervenții ale istoricilor noștri, în special ale acelora din Transilvania, ca mai apoi să fim parte la acest moment tragic prin care au trecut în special românii de la Est de Prut, cei din Basarabia și Bucovina, ținutul Herța și cea de-a treia partea care este una foarte optimistă, care ne inspiră această încredere într-un viitor pe care ni-l dorim cu toții”.

Nu în ultimul rând, directorul Moldpres, Vlad Darie, a felicitat echipa Agenției Naționale de Presă „pentru acest curajos demers jurnalistic”. Mai mult, Vlad Darie a adăugat: „Ați făcut un film excepțional, cu un impact foarte puternic pentru fiecare român”.

Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani” este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alexandru Vintilescu.

De asemenea, pentru realizarea acestui film, AGERPRES s-a bucurat de sprijinul Agenției Informaționale de Stat „Moldpres”, din Republica Moldova.

În cadrul evenimentului a fost prezentată și expoziția de fotografie, numită România: Evoluție, imaginile expuse făcând parte din arhiva AGERPRES, dar și din cea a Associated Press. Expoziția cuprinde și cele mai bune fotografii realizate de către fotoreporterii AGERPRES. Totodată, a fost prezentat și albumul România: Evoluție, Ediție specială pentru Centenarul Marii Uniri, care conține 100 de fotografii din România, grupate în trei capitole: Arhivă, Revoluție, Evoluție.

Detalii de la eveniment puteți urmări la linkul: https://goo.gl/BcgeVM, iar trailerul documentarului poate fi accesat la: https://goo.gl/3V2Xfa.

Pe parcursul anului 2018, AGERPRES va organiza mai multe evenimente, în România și în străinătate, dedicate Centenarului Marii Uniri.

Partener: Associated Press; susținut de Ambasada României în Republica Moldova, Centenarul Filmului Românesc, Institutul Cultural Român; văzut de Radio Guerrilla; parteneri media: Antena 3, Europa FM, Moldpres, Radio România, TVR; văzut la Centrul Cultural Odeon.

Despre AGERPRES

Fondată în 1889, AGERPRES este Agenția Națională de Presă a României. Aceasta are rolul de a oferi informații echilibrate, cu caracter imparțial, și de a fi principala sursă de informare pentru cetățenii și instituțiile din țară, dar și cea mai importantă sursă de știri despre România, în exterior. Din 1921, agenția a avut o transmisie neîntreruptă de știri și informații. Printre serviciile AGERPRES se regăsesc: fluxurile de știri tematice, fluxurile de limbă engleză și maghiară, serviciile și arhiva de fotografie de presă, monitorizarea de presă, serviciile video și multimedia, fluxul documentare, precum și servicii de imprimare.

Agenția Națională de Presă AGERPRES

Biroul Comunicare, Branding şi Relații Internaționale

E-mail: comunicare@agerpres.ro