Preşedintele Comisiei Europene este impresionat de preşedinţia bulgară a UE

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este impresionat de preşedinţia bulgară a UE şi a subliniat că locul Balcanilor de Vest este în uniune. Oficialul european a susţinut o conferinţă de presă după întâlnirea sa, desfăşurată la Sofia, cu premierul bulgar, Boiko Borisov, şi cu liderii ţărilor din Balcanii de Vest, despre perspectivele regiunii şi posibilităţile pentru infrastructură şi conectivitate digitală. Juncker a subliniat că rezultatele preşedinţiei bulgare sunt foarte bune. „Datorită bunei conduceri a preşedinţiei bulgare, au fost făcute progrese privind sistemul de reformă Dublin. Bulgaria ne impresionează prin calitatea muncii sale. Bulgarii pot fi mândri de modul în care conducătorii lor se ocupă de preşedinţia bulgară”, a afirmat Juncker.

El a subliniat necesitatea colaborării şi a luptei eficiente împotriva crimei organizate, a corupției care distruge societatea. Preşedintele Comisiei Europene a reamintit că în curând la Sofia va avea loc o reuniune la nivel înalt a ţărilor din Balcanii de Vest şi UE, unde vor fi discutate extinderea şi aderarea. În opinia sa, trebuie discutate, de asemenea, problemele migraţiei şi situaţia economică din regiune. Potrivit lui Juncker, UE îşi menţine angajamentul ferm faţă de perspectivele europene pentru ţările din Balcanii de Vest şi acest lucru se va întâmpla eventual până în 2025 dacă toate condiţiile vor fi îndeplinite.

Oficialul european a menţionat că în această etapă niciuna dintre ţările respective nu a îndeplinit toate condiţiile, deşi au avut loc mult progrese. „Toate ţările trebuie să îşi încheie conflicte teritoriale bilaterale înainte de aderare, iar UE urmăreşte îndeaproape această instabilitate. Vrem să avem stabilitate în negocierile de aderare. Mă întorc la Bruxelles convins că locul Balcanilor de Vest se află în UE şi sunt şi mai convins, pentru că cei cu care am vorbit au aceeaşi părere. Aderarea nu este un vis, ea poate fi realizată. Trebuie să ne concentrăm nu atât pe datele finale, cât pe esenţa procesului în sine. Nu putem face concesii privind condiţiile de aderare la UE”, a mai spus Juncker./ddaniela/pvelisar

www.focus-news.net – 2 martie