Proiect pentru obligativitatea testării HIV şi a hepatitei

Directorul Institutului de Boli Infecţioase, Matei Balş din Bucureşti, profesorul Adrian Streinu Cercel, cere Ministerului Sănătăţii să introducă testarea obligatorie în cabinetele medicilor de familie pentru hepatită şi HIV-Sida. El a explicat astăzi, la Sibiu, că depistarea precoce a unor semne de boală duce la scăderea costurilor tratamentelor ulterioare.

Adrian Streinu Crecel: În momentul de faţă, vindecăm infecţia cu virusul hepatic C şi, ca atare, dacă nu testăm pe toată lumea, le tăiem şansa şi speranţa la o viaţă normală. Dacă nu testăm pentru virusul hepatitic B, atunci vom avea în continuare ceea ce avem şi în momentul de faţă, cancer hepatic, ciroză hepatică. Costurile sociale deduse de aici sunt enorme comparativ cu o testare care poate să coste 15 lei. HIV, dacă nu-l testăm şi nu îl identificăm, iarăşin costurie pe terapie, ştiţi foarte bine că o schemă terapeutică este unde la 500 de euro pe lună, deci dacă stăm să ne gândim din punct de vedere cost-eficienţă, de departe testarea în momentul de faţă şi identificarea unei cohorte care ar fi, eventual, pozitivă şi tratată la timp, ar duce la reducerea, în următorii cinci-zece ani de zile, a costurilor de sănătate enorm. Propun medicilor de familie din România să-şi testeze toate persoanele de pe listă într-un decurs de un an, un an şi jumătate.

Profesorul Streinu Cercel a pledat şi pentru vaccinarea împotriva gripei, mai ales la categoriile vulnerabile, precum gravidele, diabeticii sau cei care suferă de insuficienţă cardiacă sau obezitate./lazard/lbadiu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 martie