2018. március 7

Az Európai Bizottság jelentése Romániára vonatkozóan

Románia nem érte el a vár eredményeket az Európai Bizottság (RB) ajánlatainak teljesitésében, amelyeket az adóügyi kötelességek tiszteletben tartása és az adók behajtása terén tett 2017-re és 2018-ra vonatkozóan, derült ki az EB által szerdán nyilvánosságra hozott jelentésből. Az idén Romániának erőfeszitést kell tennie az emlitett területeken a rövid távú költségvetési célkitűzések elérése érdekében.Ugyanakkor le kell küzdenie a fekete munkát,  törvényt kell elfogadnia a nők és férfiak nyugdijkorhatárainak kiegyenlitéséért  és egy átlátható mechanizmust kell bevezetnie a ninimálbér megállapitására, jegyi meg a jelentés.Az Európai Bizottság szerint fontos a minőségi általános oktatáshoz való hozzáférés javitása is. A következő időszakban az Európa Tanács megvitatja az országjelentések konklúzióit, majd kétoldalú találkozókat szervez külön mindegyik tagállammal, és május végén újabb ajánlásokat javasol az európai uniós országok által elért eredményektől függően. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.06)

A liberálisok a Velencei Bizottság véléményének kikérést szorgalmazzák az igazságügyi törvények módositására vonatkozóan

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) a Velencei Bizottság véléményének kikérését  kérte a Képviselőház vezetőségétől az igazságügyi törvények módositására vonatkozóan. Raluca Turcan, a liberális képviselők vezetője szerint a szakbizottságban érvekkel alátámasztott vitára kell sor kerülnie, valamennyi felelős tényező részvételével. A Képviselőház vezetősége úgy döntött, hogy a liberálisok kérését a parlament állandó büróinak együttes ülésén vitatják meg.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.07)

A szenátorok három beruházási programot fogadtak el

A szenátorok három beruházási programot fogadtak el esztenák, gyapjú feldolgozó központok és vágóhidak létrehozására vonatkozóan, amelyre több mint 20 millió eurót utalnak ki az állami költségvetésből. A program kezdeményezői a szociáldemokraták, akik szerint e három javaslat hozzájárul a hegyvidéki övezet fejlesztéséhez, amely különböző problémákkal szembesül a kedvezőtlen éghajlat és a lakosság csökkenése miatt. A javaslatot valamennyi ellenzéki párt támogatta. Eugen Pârvulescu liberális szenátor felhivta a figyelemet, hogy e program gyakorlatba ültetését jóvá kell hagyják az európai hatóságoknak is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.06)

Az Alfa Kartell Szakszervezeti Szövetség a munkakörülményi pótlék megállapitását kéri a kultúra és média terén dolgozó alkalmazottaknak

Az Alfa Kartell Szakszervezeti Szövetség szerdán nyilt levelet intézett Viorica Dăncilă miniszterelnökhöz, s ebben közbenjárását kérte a kultúra és a média terén dolgozó alkalmazottaknak járó munkakörülményi pótlékok megállapitására hivatott keret-szabályzat elfogadásáért. Ellenkező esetben a szakszervezet tiltakozó akciókba kezd, áprilistől. Az alkalmazottak képviselői levelükben figyelmezettek, hogy a „munkakörülményi pótlék az alkalmazottak joga, amelyet a román kormánynak legalább most, a centenárium évében szemelőtt kellene tartania”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.07)