BLOOMBERG: România şi-a ales un moment prost pentru a-şi lua ochii de la economie

Încrederea scade pe măsură ce guvernul se concentrează pe reforma judiciară. Creşterea PIB-ului scade, după ce a avut cea mai mare rată de creştere din UE

BLOOMBERG (SUA), 7 martie 2018 – Guvernul României a ales un moment greşit pentru a-şi lua ochii de la economie.

Această naţiune balcanică stabileşte ca prioritate o controversată reformă a sistemului de justiţie tocmai într-un moment în care rata ei de creştere scade, după ce a fost cea mai mare din UE. Propunerile, care includ eforturi de a frâna lupta împotriva corupţiei, subminează încrederea mediului de afaceri. Ele riscă să îndepărteze şi mai mult companiile care sunt deja nemulţumite de o revizuire confuză a regimului fiscal în ultimul an.

Reforma riscă să slăbească mediul de afaceri şi operaţional al ţării pe un orizont de timp de mai mulţi ani„, a declarat Tiziana Papa, analist la BMI Research, o unitate a grupului Fitch.  Acest lucru „are un impact important asupra încrederii  investitorilor şi, în general, asupra perspectivelor economice ale ţării”.

Scăderea încrederii vine într-un moment în care România are nevoie de cheltuielile corporaţiilor pentru a compensa diminuarea boom-ului consumului, care a contribuit la puternica creştere economică de 8,8%. În timp ce social democraţii aflaţi la guvernare au canalizat cheltuielile guvernamentale spre reduceri de taxe şi majorări salariale pentru angajaţii din sistemul public, sectorul privat devine mai puţin dispus să investească.

Este improbabil că investiţiile publice vor compensa preconizata încetinire a consumului” a spus Ciprian Dascălu, economist ING Bank NV, care consideră că prognoza oficială de anul acesta privind o creştere de 5% a a produsului intern brut este optimistă. „Este mult mai probabil să se întâmple contrariul„.

În condiţiile în care deficitul bugetar este împins peste pragul UE de 3% din PIB, România se numără printre ţările cele mai vulnerabile în cazul apariţiei unor noi dificultăţi economice, potrivit economistului-şef al băncii centrale, Valentin Lazea.

„Guvernul este distras”

Reforma judiciară ar da un control mai mare social-democraţilor asupra investigaţiilor de corupţie, după ce procurorii au dus în arest sute de demnitari, condamnându-l şi continuând să-l investigheze pe şeful partidului, Liviu Dragnea, liderul de facto al României. Vicepreşedintele UE, Frans Timmermans, a făcut apel săptămâna trecută la Dragnea „ca social-democrat” să se concentreze mai degrabă pe educaţie şi îngrijire medicală decât pe sistemul judiciar.

Dragnea, care a înlocuit doi prim-miniştri de când partidul său a câştigat alegerile la sfârşitul anului 2016, promite un plan de dezvoltare pe termen lung la un congres organizat în acest weekend. Acesta ar putea include o actualizare a creării unui fond suveran de investiţii care să ajute la construirea de drumuri şi spitale, fond care a intrat într-o fundătură.

Episoadele repetate de volatilitate politică au distras atenţia guvernului de la reformele care ar putea stimula potenţialul de creştere pe termen lung a economiei„, a declarat vineri S & P Global Ratings, în timp ce a reconfirmat ratingul recomandat investiţiilor pentru România. Agenţia a spus că este preocupată de „încercările frecvente de implementare a unor modificări legislative care ar putea diminua separaţia puterilor”.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-03-07/romania-has-picked-a-bad-time-to-take-its-eye-off-the-economy

Traducerea: Carolina Ciulu