Bekim Colaku: „România trebuie să recunoască mai întâi Kosovo, şi după aceea să fie mediator”

Bekim Colaku, şeful Cabinetului președintelui kosovar, Hashim Thaci, a declarat că România ar trebui să recunoască mai întâi independența Kosovo. Așa cum a spus acesta, doar după aceea România ar putea avea credibilitate în medierea pentru a se ajunge la un acord final în dialogul dintre Kosovo și Serbia. Colaku a salutat inițiativa președintelui României, Klaus Iohannis, care și-a exprimat disponibilitatea țării sale de a prelua de la începutul anului 2019 rolul de mediator în dialogul pentru soluționarea problemei dintre Kosovo și Serbia. De asemenea, Colaku a afirmat că dialogul dintre cele două țări este mediat de Uniunea Europeană, iar Kosovo nu solicită un alt mediator.
„Uniunea Europeană este și rămâne un mediator oficial în procesul de dialog privind normalizarea relațiilor dintre Kosovo și Serbia. Noi suntem recunoscători și nu cerem înlocuitor pentru rolul decisiv al UE în medierea în acest proces”, a declarat Colaku pentru Gazetaexpress.com.
Pentru a câștiga credibilitate în acest proces este nevoie în primul rând ca România să recunoască independența Kosovo, a precizat Colaku şi a adăugat că Kosovo salută sprijinul oricărei țări democratice pentru obţinerea unui acord final privind normalizarea relațiilor bilaterale interstatale dintre Kosovo și Serbia.
Inițiativa președintelui român a fost salutată joi de președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, care la Bucureşti a apreciat că președintele României are o reputație în lume și pentru faptul că țara sa nu a recunoscut independența Kosovo. /ciliu/schelaru

(www.beta.rs – 9 martie)