Congresul partidului de guvernare din România a votat adoptarea euro în 2024

Partidul Social Democrat (PSD), aflat la putere în România de un an, a votat la un congres extraordinar de sâmbătă susținerea datei-țintă de 2024 pentru adoptarea monedei euro.
Șeful PSD, Liviu Dragnea, a declarat la reuniunea celor 4.000 de membri că aderarea la zona euro este un pas obligatoriu și natural pentru România – una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din UE, dar totuși și unul dintre membrii cei mai săraci și mai corupți.
„Am privit cu curaj și am înțeles că acesta e un pas obligatoriu și singura șansă ca România să stea la masa celor bogați din Europa”, a declarat Dragnea. „Acesta este un proiect de solidaritate națională.”
România, țară cu 21 de milioane (sic!) de locuitori, își stabilise inițial 2014 drept țintă pentru adoptarea monedei unice, pe care a mutat-o ulterior în 2019. Însă acele date s-au dovedit a fi nerealiste, țara progresând foarte slab în direcția atingerii standardelor UE prin care economia și instituțiile ei pot prinde din urmă țările mai bogate.
Economia ei a crescut robust în ultimii ani, extinzându-se cu 6,9% în trimestrul al patrulea, cu consumul intern efectuând un salt de 9,3%, încurajat de măriri de pensii și salarii.
Dragnea, care menține un control strâns asupra partidului și este considerat a fi conducătorul de facto al guvernului român, a declarat că executivul va aproba „o comisie națională care să materializeze planul de adoptare a euro, mai târziu, în martie” și că probabil luna viitoare vor începe dezbateri naționale pe această temă.
„Vreau să ofer întregii societăți consens politic pe 1 decembrie pentru a stabili un orar de aderare la zona euro”, a declarat el.
Infrastructura va fi o prioritate maximă, a adăugat el, cu autostrăzi ce ar trebui să conecteze România cu capitalele statelor vecine.
Lui Dragnea îi este interzis să fie premier, în ciuda unei victorii electorale zdrobitoare a PSD în decembrie 2016, întrucât are o condamnare mai veche pentru falsificare de voturi.
El este totodată judecat în prezent pentru abuz în serviciu și se mai confruntă și cu o altă anchetă, fiind suspectat că a constituit un grup de crimă organizată pentru a delapida bani de la proiecte de stat. El a negat toate acuzațiile.
Era de asemenea de așteptat ca congresul s-o numească pe premierul Viorica Dăncilă – o aliată apropiată a lui Dragnea – al doilea om din partid ca importanță a funcției.

REUTERS (Marea Britanie), 10 martie 2018 – Articol de Radu-Sorin Marinas
Traducere: Andrei Suba