Guvernul a decis deblocarea parţială a angajărilor de judecători şi procurori

Guvernul a decis, astăzi, deblocarea parţială a angajărilor de judecători şi procurori. Măsura este necesară pentru că în instanţele şi parchetele din ţară se confruntă cu un mare deficit de personal. Sunt vacante aproape 10% din numărul total de posturi, a precizat Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al executivului.
Nelu Barbu: Este vorba despre 100 de judecători la nivelul judecătorilor şi 60 de procurori la nivelul parchetelor de pe lângă judecătorii. Era necesară această măsură pentru a ocupa anumite posturi vacante aflate la instanţele judecătoreşti şi parchetele de pe lângă judecătorii care aveau deficit de personal pentru a se putea asigura, gestiona foarte bine resursa umană în acest domeniu. În ceea ce priveşte impactul bugetar, este acoperit de bugetul Ministerului Justiţiei şi sunt aşteptate primele efecte în a doua jumătate a anului pentru că durează până se ocupă aceste posturi.
Reporter: Tot astăzi, guvernul a aprobat principalele condiţii de acordare a sporurilor pentru condiţii speciale de muncă în justiţie. Au fost stabiliţi 6 factori de risc, în funcţie de care salariile pot creşte de la 5 până la 15 procente, precizează redactorul nostru Andrei Şerban./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 martie)