2018. március 16

Jaewoo Lee: Romániának pótintézkedéseket kell hoznia a vállalt 3%-os költségvetési hiány tartásáért

„Ha nem módositják a jelenlegi politikákat a román gazdaság egyre szerényebb növekedést fog elkönyvelni”, vélekedtek a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői, akik az optimális megoldást az adópolitika enyhitésében és a monetáris politika megszigoritásában látják. Az IMF küldöttsége romániai látogatása végén ismertette konklúzióit, melyek szerint a monetáris politika megszigoritása jó intézkedés volt. Jaewoo Lee, az IMF romániai küldöttségének vezetője kijelentette, hogy a költségvetési jövedelmet a román hatóságok túlbecsülték, mig a kiadásokat alábecsülték. „Véleményünk szerint az idén Romániának pótintézkedéseket kell hoznia a vállalt 3%-os költségvetési hiány tartásáért”, hangsúlyozta Jaewoo Lee. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.16)

A Legfelsőbb Védelmi Tanács elutasitotta a SRI és a DNA közötti jegyőkönyv megkötését

A Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) határozatban utasitotta vissza a jegyzőkönyvek megkötését a Román Hirszerző Szolgálat (SRI) és az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA), illetve más intézmények között, tájékoztatott közleményében az Elnöki Hivatal. A jegyzőkönyveket a SRI vagy a nemzetbiztonsági téren működő más intézmények kérésére kötötték meg, az illető intézmények megszervezését és működését szabályozó törvényes előirásoknak megfelelően, azonban a SRI-vel és más intézményekkel megkötött jegyzőkönyvek titkositás alóli feloldása nem tartozik sem a CSAT és sem Romána elnökének feladatkörébe, hangsúlyozta a közlemény.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.16)

Mintegy 27.000 üres munkahely van az országban

Az Országos Munkaerő-foglalkoztató Ügynökség közlése szerint csaknem 27.000 üres munkahely van az országban. A legtöbb állás Bukarestben, Prahova és Arad megyében, mig a legkevesebb Botoşani, Bákó és Krassó-Szörény megyében található. Temesváron 70 vállalalt több mint 3.000 állást kinál az ország nyugati részében megszervezett legnagyobb szakkiállitáson.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.16)

Az egészségügyi szakszervezetek nagyméretű tiltakozásra készülnek

Az egészségügyi szakszervezetek nagyméretű tiltakozásra készülnek, mivel elégedetlenek a bértörvénnyel és a bérpótlékokra vonatkozó szabályozással. Viorel Huşanu, a Sanitas szakszervezet elnöke levelet intézett a szakszervezeti tagokhoz, s ebben közölte , hogy március 20-a délelőtt sztrájkörseget szerveznek a Pénzügyminisztérium épülete előtt és ezzel megnyitják a tiltakozó akciósorozatukat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.16)/rganciu