Persoanele fizice care obţin venituri din alte surse decât salariul vor depune o declaraţie unică

Persoanele fizice care obţin venituri din alte surse decât salariul vor depune o declaraţie unică pentru stabilirea contribuţiilor datorate statului, o singură dată pe an, a decis ieri Guvernul, prin Ordonanţă de Urgenţă. Anul acesta, formularul va putea fi depus până la 15 iulie, iar anul viitor termenul este 15 martie. Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, a explicat că noul mecanism prevede estimarea venitului pentru anul curent.
Eugen Teodorovici: Sunt şi anumite dispoziţii tranzitorii, care se referă la formulare deja cunoscute, 600, 221, 220, 201, care sunt tratate separat, în sensul că dacă informaţiile deja depuse există la nivelul Fiscului, nu va mai fi nevoie ca acel contribuabil să depună încă o dată declaraţia unică, dar putem avea exemple precum depunerea formularului 600 doar pentru partea de contribuţii, neexistând încă depusă la nivelul Fiscului declaraţie pentru partea de veni,t şi automat în această situaţie cel care a depus deja acest formular 600 trebuie să depună şi declaraţia unică, pentru a şti care sunt veniturile sale pentru anul în curs şi pentru anul anterior.
Realizator: Guvernul a mai decis ieri ca, pentru veniturile din drepturi de autor, toate obligaţiile fiscale să fie oprite la sursă şi virate statului de către angajator. Totodată, cei care sunt şi salariaţi vor fi scutiţi de contribuţiile la sănătate şi asigurări sociale./mnecula/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 martie