Cel mai înalt zgârie-nori va fi construit din lemn

Potrivit planurilor, cea mai impresionantă clădire din lemn va avea 350 de metri înălţime şi 70 de etaje. O firmă japoneză din industria lemnului promite că până în 2041 va construi acest complex ecologic. Guvernul japonez promovează de ceva vreme avantajele clădirilor din lemn. Mai mult decât atât, în 2010, Japonia a adoptat o lege, potrivit căreia la construirea clădirilor de trei niveluri sau mai mici folosirea masei lemnoase este obligatorie. Proiectul este cunoscut sub denumirea W350, iar scopul este crearea unei noi tendinţe în arhitectura oraşelor, care să fie benefică atât mediului înconjurător, cât şi societăţii. Scopul proiectanţilor este aducerea mai aproape a pădurii de oamenii din marile metropole.
Proiectanţii nu uită nici de riscurile seismice
Clădirea va fi construită aproape în întregime din lemn şi numai la schelet se va folosi beton armat. Materialul stâlpilor, grinzilor şi al structurii de rezistenţă va fi betonul şi oţelul, deoarece trebui să fie avute în vedere cutremurele care sunt frecvente în această ţară insulară.
Scopul este crearea unei ambianţe ecologice
În clădire, care va avea o suprafaţă de 455 de mii de metri pătraţi, vor fi amenajate locuinţe, spaţii pentru birouri şi magazine. Terasele vor fi construite pe toate cele patru laturi ale clădirii, în aşa fel încât să fie adecvate pentru sădirea plantelor, iar astfel va fi asigurată diversitatea biologică în inima metropolei din epoca modernă.
Japonezii speră că şi dezvoltarea tehnologiei va fi de partea lor
Potrivit estimărilor, pentru construirea turnului clădirii va fi nevoie de 185 de mii de metri cubi de lemn, care va costa peste patru miliarde de lire sterlină, care înseamnă de două ori preţul unui zgârie-nori obişnuit. Firma constructoare a precizat, într-un comunicat, că până în 2041, data la care trebuie predată clădirea din lemn, tehnologia ar putea să avanseze într-o direcţia care va diminua costul construcţiei./rganciu/ddaniela

(www.hirado.hu – 17 martei)