Dunărea s-a revărsat în dreptul localităţii Cozia, din judeţul Mehedinţi

Debitul Dunării la intrarea în ţară este în creştere, urmând să ajungă, în câteva zile, la 11 mii de metri cubi pe secundă. Fluviul s-a revărsat deja într-o zonă inundabilă în dreptul localităţii Cozia, din judeţul Mehedinţi. Corespondentul nostru, Mihai Bădescu, relatează.
Reporter: După ce în ultimele zile Dunărea a crescut cu mai bine de doi metri în înălţime, localnicii din satul Cozia, inundat în 2006, se tem de noi revărsări.
Reporter: Cu cât a crescut în ultima perioadă?
-: Doi metri.
Reporter: Sunteţi îngrijoraţi?
-: Îngrijoraţi de Cozia, în partea celalaltă, a mai intrat apă acolo.
Reporter: La Cozia fluviul s-a revărsat acum într-o zonă inundabilă, dar primarul comunei Pristol spune că digul de protecţie ridicat în 2016 este în stare bună. Fluviul este monitorizat permanent.
Ion Neamţu, primar: Ca în fiecare an, Dunărea ne face micile ei revărsări, face un deranj de aproximativ 40 de hectare izlazlui comunal. Nu prezintă mare pericol, digul de protecţie realizat cu sprijinul Gospodăririi Apelor, acum doi ani în urmă, se prezintă impecabil. Nu cred că se va ajunge la un nivel ca în 2006-2007, deşi natura întotdeauna este imprevizibilă.
Cristian Mură, directorul SGA Mehedinţi: /…/ este în creştere. Noi monitorizăm în continuare şi o să avem date din trei în trei ore şi, în funcţie de evoluţia situaţiei, o să intervenim dacă este necesar.
Reporter: Care este debitul maxim prognozat?
Cristian Mură: Se va ajunge, în data de 24, la un maxim de 11.350 metri pe secundă la Baziaş./atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 martie