Incidente în Parlamentul Kosovo

Ședința Parlamentului Kosovo la care trebuia votat acordul de demarcare a frontierei dintre Kosovo și Muntenegru a fost întreruptă după ce deputații mișcării radicale Autodeterminare au aruncat cu fumigene. Fumigenele au fost aruncate spre locul în care se aflau premierul Kosovo și membrii guvernului kosovar și sala s-a umplut de fum, iar președintele Parlamentului Kosovo, Kadri Veselji, a anunțat o pauză. Deputații Autodeterminare au activat fumigenele în momentul în care a intrat în sală deputatul Listei Sârbe, Adem Hoxhaj, care ar fi asigurat condițiile ca acordul să fie aprobat.

Portalul gazetaexpress.com a publicat marți informația că deputații Autodeterminare au introdus în clădirea Parlamentului gaze lacrimogene și fumigene și că există posibilitatea reală ca acestea să fie utilizate. Informația a fost dezmințită de deputatul Autodeterminare, Aljbuljena Hadziu.

Deputatul Ilir Deda a declarat că cei 19 deputați ai mișcării Autodeterminare nu pot bloca voința majorității și a anticipat că acordul va fi aprobat. Și președintele Parlamentului Kosovo a declarat că acordul va fi aprobat, pentru a nu se mai bloca perspectiva ca cetățenii Kosovo să poată călători fără vize în Europa.

Pentru aprobarea acordului este nevoie de cel puțin 80 de voturi din totalul de 120. /rmihaj/aionescu

www.beta.rs – 21 martie 2018