THE NEW YORK TIMES: O instanță românească a dispus unei televiziuni să-i plătească daune unui procuror

O instanță a dispus marți unei televiziuni să-i plătească despăgubiri procurorului anticorupție al României pentru că a făcut afirmații calomnioase la adresa ei.
Curtea de apel din Ploiești a dispus postului Antena 3 și unui număr de trei comentatori să-i plătească daune de 300.000 de lei (79.000 de dolari) procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție Laura Codruța Kovesi.
Instanța a dispus de asemenea postului să difuzeze trei zile la rând un material în care să-și ceară scuze față de Kovesi. Verdictul poate fi atacat în apel.
Kovesi a dat în judecată televiziunea din cauza unei emisiuni de discuții din 2014 în care s-au difuzat acuzații cum că ea și alții ar fi primit o mită de 2 milioane de euro de la un mafiot pentru a sista o anchetă privindu-l pe fratele președintelui de la acea vreme, Traian Băsescu.
Mihai Gâdea, prezentatorul emisiunii în care s-au formulat acuzațiile, a calificat hotărârea drept „o tentativă de intimidare” și a afirmat că instanța „ar veni să ne ia apartamentele” pentru a acoperi daunele. El a declarat că televiziunea va face apel.
Kovesi a declarat că false „acuzații de o gravitate extremă au fost formulate cu unicul scop de a [îi] submina autoritatea personală și profesională.”
Televiziunea respectivă critică frecvent instituția anticorupție și activitatea ei.
https://www.nytimes.com/aponline/2018/03/20/world/europe/ap-eu-romania-anti-corruption-prosecutor.html

THE NEW YORK TIMES (SUA), 20 martie 2018 (AP)
Traducere: Andrei Suba/asuba