Patru evenimente ale Institutului Francez din București

Teza mea de doctorat în 180 de secunde – finala naţională

(22.03.2018, ora 18.00, Şcoala Centrală – Strada Icoanei 3-5)

Finala nationala MT180 201822 martie este ziua cea mare! Îl vom cunoaște pe cel mai bun performer științific francofon al anului, în România. El sau ea știe să prezinte cel mai atractiv și pe înțelesul tuturor subiectul tezei sale de doctorat în doar 3 minute, adică în 180 de secunde. Juriile și publicul celor trei finale regionale (București, Iași, Cluj) au ales în total 12 candidați din toate colțurile țării care se vor întrece pentru a câștiga biletul pentru Finala mondială de la Lausanne (Elveția), care se va desfășura pe data de 27 septembrie.

Vă așteptăm pe 22 martie, la Școala Centrală din București, la ora 18.00, să alegeți și să votați candidatul preferat, în cadrul celui mai palpitant concurs științific francofon, organizat de Institutul Francez din România și Agenția Universitară a Francofoniei în Europa Centrală și de Est. Pentru că știința este cool !

Ziua Porţilor Deschise la Mediateca/Biblioteca pentru copii IFB – Hotspot educaţional BRD

(23.03.2018, orele 10.00-17.00/18.30, Institutul Francez din Bucureşti, bd. Dacia 77)

Flyer mediateca 23.03Pe data de 23 martie, între orele 10.00 şi 17.00, Institutul Francez din Bucureşti (IFB) şi BRD-Groupe Société Générale au plăcerea de a-i invita pe bucureşteni la o « Zi a Porţilor deschise », cu ocazia deschiderii oficiale a noii « Mediateci pentru tineret a IFB – Hotspot educaţional BRD », unul dintre spaţiile culturale şi de formare cele mai confortabile şi moderne din România, conceput special pentru publicul tânăr.

Pe parcursul întregii zile, copiii şi adolescenţii au posibilitatea să participe la mai multe ateliere dar şi la o vânătoare de comori care îi va conduce spre premii interesante, între care şi mai multe abonamente gratuite la Mediateca IFB – Hotspot educaţional BRD. Seara, de la 18.30, va avea loc inaugurarea oficială a noului spaţiu, în prezenţa Doamnei Michèle Ramis, Ambasadoarea Franţei în România, şi a Domnului François Bloch, Preşedinte Director General BRD – Groupe Société Générale, în cadrul unei ceremonii rezervate specialiştilor (parteneri ai Mediatecii, profesori de franceză, jurnalişti şi bloggeri literari sau specializaţi în educaţie).

Conferinţa franco-română privind educația şi formarea profesională

(26.03.2018, orele 09.00-14.30 Sala Elvire Popesco, Institutul Francez din Bucureşti, bd. Dacia 77)

Conferinta educatie 26,03Institutul Francez din România, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Centrul National de Dezvoltare a Invăţământului Profesional şi Tehnic au plăcerea să vă invite la Conferinţă franco-română privind educația şi formarea profesională, la care vor participa 40 de invitaţi francezi (inspectori, directori de instituţii de învăţământ tehnice, profesionale şi de ucenici, profesori, reprezentanţi ai Camerei de Comerţ şi Industrie din Montpelier şi ai regiunii Occitanie etc.) şi în jur de 140 de inspectori, directori de şcoli şi licee din domeniu, profesori, reprezentanţi ai CCIFER, FIHR, HORA şi ai mediului de afaceri din România etc. Şi-au anunţat participarea Doamna Michèle Ramis, Ambasadoarea Franţei în România, şi Doamna Oana Ariana Bucur, Secretar de Stat la Ministerul Educaţiei Naţionale.

Această conferinţă face parte din Calendarul pentru 2018 al acţiunilor de cooperare în domeniul educativ convenit între Ambasada Franţei şi Ministerul Educaţiei Naţionale.

Această acţiune urmăreşte facilitarea şi intensificarea schimburilor de idei privind organizarea invăţământului profesional dual din Franţa şi România, de a dezbate asupra modalităţilor de adaptare a ofertei de formare a unităţilor de învăţământ pentru a răspunde nevoilor actorilor economici şi educativi. Ea va oferi cadrul care să permită schimbul de informaţii şi prezentarea de proiecte de cooperare privind formarea profesională duală, astfel incât să conducă la realizarea de noi schimburi de expertiză, precum şi la dezvoltarea de proiecte de mobilitate şi parteneriate educative între unităţile de învăţămant din Franţa şi din România.

Revoluții în direct – conferință şi dezbatere cu Bernard Guetta

(26.03.2018, ora 18.00, Facultatea de limbi şi literature străine a Universităţii din Bucureşti, Strada Edgar Quinet 5-7)

Bernard Guetta webBernard Guetta, jurnalist și comentator de politică externă la France Inter, Libération și la Repubblica, cel mai urmărit editorialist francez, vine la Bucureşti.  Analizele sale despre transformările care schimbă lumea în care trăim sunt ascultate în fiecare dimineață de către 1 800 000 de ascultători, la France Inter.

Bernard Guetta va susține conferința „Revoluții în direct: jurnalism și geopolitică”, luni 26 martie, între orele 18.00 și 19.30, la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității București. Specialist al crizelor și schimbărilor radicale, Bernard Guetta va vorbi despre câteva dintre cele mai importante evenimente pe care le-a trăit și urmărit direct în cariera sa de jurnalist (crearea sindicatului Solidarność în Polonia, avântul neoliberalismului în America lui Ronald Reagan, prăbușirea comunismului sovietic sub acțiunea lui Mihail Gorbaciov).

În 2011, Bernard Guetta a primit Marele Premiu al Presei Internaționale Radiofonice pentru cronica sa „Géopolitique”, difuzată în fiecare săptămână, de luni până vineri, între orele 8.16 și 8.19 de France Inter. În 1981, jurnalistul a primit și prestigioasa distincție Prix Albert Londres.

Conferința este gratuită și deschisă publicului larg. Ea va dura în jur de 50 de minute și va fi urmată de o dezbatere cu publicul.

Pentru publicul nevorbitor de limba franceză, se asigură TRADUCERE SIMULTANĂ ÎN LIMBA ROMÂNĂ.

Locul : Amfiteatrul Hașdeu (etajul 2), Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București (Strada Edgar Quinet 5-7)