Brăila: Zeci de berze obosite şi îngheţate au poposit pe un islaz de lângă localitatea Oprişeneşti

Zeci de berze obosite și înghețate au poposit pe un islaz de lângă localitatea brăileană Oprișenești, dar spre surprinderea politiștilor locali care au încercat să le pună la adăpost, dupa ce autoritățile au primit mai multe apeluri de la iubitorii de animale, păsările și-au luat zborul, după cum a declarat joi, viceprimarul orașului Ianca, Mircea Mircescu.

„Politiștii locali au mers la față locului, dar când s-au apropiat, berzele au zburat. Islazul se află în afara localității și acum este acoperit cu un strat de zăpadă de 10 cm. Nu s-a mai întâmplat să poposească la noi un numar atât de mare de berze. Mai veneau câte cinci-șase, dar nu de ordinul zecilor, ca acum”, a declarat Mircea Mircescu. Din informaţiile deținute de „Prietenii Berzelor”, singurul din țară specializat în îngrijirea berzelor albe, în momentul de față sunt sute de berze în nordul Moldovei, în județul Dolj și în Brăila, care sunt în mare dificultate de deplasare.
„Berzele rezistă pentru că ele au o capacitate de adaptabilitate uimitoare. Spre exemplu, anul trecut a nins în luna aprilie, au înflorit pomii și berzele noastre aveau ouă și cloceau și au ieșit și pui din ouăle acelea. Problema cea mai mare este să nu le degere picioarele la berze, dar dacă dau din aripi, se mișca, atunci nu sunt într-un pericol iminent„, potrivit președintelui ONG-ului „Prietenii Berzelor”, Miruna Grițu./eradu/vdraguta