Într-o declaraţie la Bruxelles preşedintele Klaus Iohannis s-a referit la principalele subiecte de pe agenda summitului

Liderii europeni au stabilit la Bruxelles, direcţiile pe care vor continua negocierile pentru Brexit, dar şi în privinţa relaţiilor externe ale Uniunii economice şi politice. Într-o declaraţie, la finalul Consiliului European de Primăvară, preşedintele Klaus Iohannis s-a referit la principalele subiecte de pe agenda summitului, dar şi la teme ale actualităţii interne. Detalii are trimisul RRA Oana Bâlă care revine în direct de la Bruxelles. Bună ziua Oana!

Reporter: Bună ziua! Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut că negocierile privind ieşirea Marii Britanii din UE merg într-o direcţie favorabilă României pentru că ţara noastră s-a implicat în discuţiile cu echipa de negociere şi a obţinut rezultate bune. Drepturile cetăţenilor, acordul financiar şi cel pe securitate şi apărare au fost trei teme importante pe care România le-a susţinut în discuţiile referitoare la Brexit, iar şeful statului a precizat că documentul rezultat în urma negocierilor satisface 100% problema cetăţenilor în condiţiile în care s-a acceptat acordarea de drepturi celor care intră în Marea Britanie până la terminarea tranziţiei.

Tot astăzi, liderii europeni au discutat despre relaţiile comerciale ale Statelor Unite ale Amricii cu UE şi s-a decis că se vor face demersurile necesare pentru o negociere serioasă într-o perioadă rezonabilă cu un optimism precaut. Răspuzând întrebărilor jurnaliştilor, preşedintele României s-a referit şi la aspecte legate de politica internă.

Astfel, a precizat că o decizie privind revocarea din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, nu va fi luată înainte de sărbătorile de Paşti şi a anunţat că o va prezenta într-o declaraţie publică. Pe de altă parte, aşteptările preşedintelui Klaus Iohannis, privind legile justiţiei, sunt legate de îmbunătăţirea acestora până când vor satisface nevoile societăţii româneşti. Şeful statului a subliniat că atunci când acestea vor ajunge la promulgare va face o analiză pentru că are mai multe opţiuni de luat în calcul./rpatulea/fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 martie