2018. március 26

Orosz diplomata kiutasitásáról döntött Románia is a Szkripal-ügy miatt

Donald Tusk, az Európa Tanács elnöke bejelentette, hogy 14 uniós tagország utasit ki orosz diplomatákat, válaszul a Szergej Szkripal volt orosz kém Nagy-Britannia területén történt megmérgezésére, amelyet brit álláspont szerint Oroszországban kifejleszett idegméreggel hajtottak végre. Donald Tusk nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy más szankciókat is alkalmaznak Oroszországgal szemben. Románia egy orosz diplomata kiutasitása mellett döntött, mig Észtország, Lettország és Csehország három-három, Lengyelország, Németorszég és Franciaország négy-négy, valamint Dánia, Olaszország és Hollandia két-két orosz diplomatát utasit ki. Az Európai Unión kivüli országok is bejelentették, hogy kiutasitanak egyes orosz diplomatákat. Igy, Ukrajna 13, mig Kanada négy orosz diplomata kiutasitásáról döntött. Az Egyesült Államok 60 orosz diplomatát utasit ki és bezárja a Seatle-i orosz konzuli hivatalt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG . 03.26)

A liberálisok egyszerű bizalmatlansági inditványt nyújtottak be a kulturminiszter ellen

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyszerű bizalmatlansági inditványt nyújtott be a Képviselőházhoz George Ivaşcu kulturminiszter ellen, akit azzal vádol, hogy elhanyagolta a Nagy Egyesülés Centenáriumának szentelt rendezvények megszervezését.Gigel Ştirbu, a képviselőház kulturális bizottságának liberális elnöke leszögezte: A PSD nem viszonyul megfelelően a     Nagy Egyesülés Centenáriuma alkalmából szervezett kulturális programhoz.”A helyi és a központi hatóságok által a kulturminisztériumhoz benyújtott 2.042 projekt közül száz 1918. március 27 megünneplésére vonatkozott, hiszen Besszarábia egyesülése Romániával a román nép történelmének egyik legfontosabb mozzanata volt. Ezeket a projekteket önkényesen érvénytelenitették, a jelenlegi kulturminiszter egyoldalú döntése értelmében”, magyarázta a liberális képviselő. Az inditványt támogatják a Mensétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.26)

A helyi hatóságok maguk állapitják meg az ingatlanadókat

A helyi hatóságoknak szabadkezük van az ingatlanadók megállapitásában, nyilatkozta hétfőn Paul Stănescu miniszterelnök-helyettes, hozzáfűzve, hogy a „Kormány nem léphet közbe az épületadók növekedése, illetve csökkenése esetén, mivel ez alkotmányellenes”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.26)

Az Északi pályaudvart az Otopeni repülőtérrel közveltenül összekötő vasútvonalat nem tudják átadni 2020 nyaráig

Az Északi pályaudvart az Otopeni repülőtérrel közveltenül összekötő vasútvonal nem készül el 2020 nyaráig, amikor a román főváros vendégül látja a Labdarugó Európai Bajnokság négy mérkőzését, közölte hétfőn Ion Gavrilă, a vasúti infrastruktúráért felelős vezérigazgató. „Gyakorlatilga nincs idő az Odăile vasút megálló és a repülőtér közötti két kilóméter hosszú vasútvonal megépitésére, mivel későre hirdették meg a licetet a projekt megvalósitására. Emiatt a több tucatnyi szurkolót az Otopeni repülőtérről a belváros fele buszokkal szállitjuk majd a DN1-es főúton, illetve mikrobuszokkal és az Otopeni és az Északi pályaudvar között közlekedő Kék Nyil vonattal”, magyarázta a vezérigazgató. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.26)

A zöldségtermesztőknek hazai vetőmagokat is kell használniuk

A románai termelőket támogató törvény értelmében a zöldségtermesztőknek hazai vetőmagokat is kell használniuk. „A Buzău-i Zöldségtermesztő Telep vetőmag iránti érdeklődése nagy, igy lehetőség van az üzlet fejlődésére. A szubvenciók folyósitásakor figyelembe veszik azt is, hogy a gazdálkodók honnan szerezték be a hazai vetőmagokat”, mondotta Florea Burnichi, a buzăui vállalalt tudományos titkára. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.26)

RADOR