Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei s-a reunit pentru a dezbate şi supune votului amendamentele depuse de senatori

Comisia parlamentară specială condusă de deputatul PSD, Florin Iordache, s-a reunit, astăzi, pentru a dezbate şi supune votului amendamentele depuse de senatori la legile justiţiei. Adoptat deja de Camera Deputaţilor, pachetul care include legile referitoare la statutul judecătorilor şi al procurorilor, organizarea judiciară şi organizarea şi funcţionarea CSM, ar urma să ajungă tot astăzi în plenul Senatului, pentru votul final. Reporterul nostru, Cătălin Purcaru a urmărit discuţiile din comisie şi transmite de la Parlament:
Reporter: Dezbaterile din comisie au început cu critici din partea reprezentanţilor opoziţiei nemulţumiţi că nu au dispus de timpul necesar pentru a studia amendamentele depuse la pachetul de legi privind justiţia. Deputatul USR, Stelian Ion, a amintit de procedura din plenul Camerei Deputaţilor, susţinând că săptămâna trecută s-a votat altceva decât ceea ce conţinea raportul comisiei.
Stelian Ion: Mă întreb ce rost mai are să discutăm aici articolele, dacă una discutăm, una votăm aici şi altceva apare în plen, pentru vot. Pe de altă parte, nici în această dimineaţă nu aveam pregătite toate tabelele. Abia acum le-am primit, în condiţiile în care noi cel puţin, grupul USR, am trimis încă de vineri dimineaţă toate aceste amendamente, tocmai în ideea de a fi timp pentru a fi transmise tuturor colegilor.
Reporter: Mai mult, Stelian Ion a solicitat ca la şedinţele comisiei să fie invitaţi şi reprezentanţii societăţii civile şi asociaţiilor profesionale din domeniu, însă propunerea a fost respinsă prin vot. Una dintre cele mai importante modificări se referă la eliminarea preşedintelui României din procedurile de numire a conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Rolul va fi preluat de secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. Deputatul PNL, Cătălin Predoiu a criticat prevederea prin care factorul politic este eliminat din numirea preşedintelui şi vicepreşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Cătălin Predoiu: Preşedintele ţării odată ales se ridică deasupra sistemului politic, prezenţa sa este legată mai mult de funcţionarea statului. Fără îndoială, funcţia prezidenţială are şi o încărcătură politică, dar odată ales trebuie să îşi dea demisia dintr-un partid dacă a fost membru al acelui partid, are o poziţie de arbitru între instituţiile statului, are şi acea funcţie de mediere. Deci, e cumva în afara specrului politic.
Reporter: În replică, deputatul social-democrat, Eugen Nicolicea, a explicat că această decizie coincide cu motivarea Curţii Constituţionale şi cu standardele impuse de Comisia Europeană cu privire la independenţa sistemului judiciar.
Eugen Nicolicea: Avem două decizii ale Curţii Constituţionale, care ne spun cum se întâmplă şi menţionează faptul că sunt obligaţi odată cu prilejul punerii în acord să ţinem cont de considerentele pe care le-au avut. În considerentele respective spune foarte clar că preşedintele nu are ce să caute aici. Deci nu noi am spus, a spus-o Curtea Constituţională.
Reporter: Cele trei legi reexaminate vor ajunge în această după-amiază în plenul Senatului, în calitate de for decizional./ilixandru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 martie