REUTERS: Peste 10.000 de oameni au manifestat pentru unirea României și Moldovei

Fostul președinte al României Traian Băsescu s-a alăturat celor peste 10.000 de oameni care au manifestat duminică în capitala Moldovei în sprijinul reunificării României cu Moldova.
Unirea statului membru EU România cu vecina ei mai mică din nord-est pare improbabilă, dar chestiunea ilustrează diviziunile din Moldova între facțiunile politice prooccidentale și cel rusofile, înaintea alegerilor din noiembrie.
Actualul stat Moldova a fost parte a Rusiei țariste în secolul 19, când era cunoscut drept Basarabia. După primul război mondial s-a unit cu ceea ce se numea România Mare, însă a fost anexat ulterior de URSS în 1940. Când URSS s-a dizolvat, în 1991, a devenit stat independent sub denumirea de Moldova.
Moldova este acum împărțită între majoritatea vorbitoare de limba română și regiunea separatistă Transnistria, care este susținută de Rusia în cadrul unuia dintre „conflictele înghețate” care au dus la persistența regiunilor separatiste în mai multe foste republici sovietice, sub aripa Moscovei.
„Facem apel la deputații parlamentelor moldovean și român să voteze în viitorul apropiat pentru unificare”, a declarat Băsescu la manifestație, care a fost programată astfel încât să coincidă cu cea de a 100-a aniversare a unirii Moldovei cu România Mare.
Partea română nu a avut nici o reacție oficială.
Demonstrația a fost pașnică, deși poliția a anunțat că a arestat 21 de persoane care voiau să perturbe mitingul, confiscând măști de gaze, măști și cuțite.
Guvernul moldovean, care favorizează legături mai strânse cu UE și SUA, se ciocnește frecvent cu președintele rusofil Igor Dodon, care dorește relații mai strânse cu Moscova și aderarea țării la uniunea vamală condusă de Rusia.
Dacă partidul lui socialist va câștiga alegerile din 2018, Dodon a declarat că va interzice prin lege organizațiile unioniste, văzute ca subminând integritatea statului din cauză că doresc unirea cu România.
Dodon le-a cerut opozanților reunificării să nu organizeze o contramanifestație duminică.
„Îi îndemn pe toți patrioții și oamenii de stat să nu mărșăluiască împotriva unioniștilor pe 25 martie. Noi nu ar trebui să le oferim un motiv suplimentar pentru demonstrații sau provocări”, a declarat Dodon.
Articol de Alexander Tanas (cu colaborarea lui Radu Marinas, București)
https://www.reuters.com/article/us-moldova-independence/more-than-10000-people-rally-to-unify-romania-and-moldova-idUSKBN1H10NP

REUTERS (Marea Britanie), 25 martie 2018

Traducere: Andrei Suba