2018. március 27

A bukaresti parlament ünnepélyes nyilatkozatot fogadott el Besszarábia és Románia egyesülésének 100. évfordulója alkalmából

A bukaresti parlament keddi diszülésén ünnepélyes nyilatkozatot fogadott el Besszarábia és a „Román Anyaország” egyesülésének 100. évfordulója alkalmából. Besszarábia és Románia egyesülését a Kovászna megyei Sepsiszentgyörgyön is megünnepelték. Az ünnepi rendezvény katonai és vallási ceremóniával kezdődött Vitéz Mihály vajda szobránál. A részvevők között volt néhány olyan személy is, akik vasárnap részt vettek a Kisinyóvban szervezett centenáriumi nagygyűlésen.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.27)

Raluca Turcan szerint Románia pénzügyi stabilitását veszély fenyegeti

Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnöke úgy vélekedett, hogy Románia pénzügyi stabilitását veszély fenyegeti, mivel az idei költségvestési hiány jóval nagyobb, mint a tavalyi, mig a költségvetési jövedelmek arról tanuskodnak, hogy „nincs egy egészséges gazdasági növekedésünk”. Szerinte az állami költségvetés összeomlásának elkerülése érdekében mielőbb el kell inditani az európai finanszirozások segitségével megvalósitandó programokat, amelyek csak ebben az évben több mint 20 miliárd lejt hozhatnak az állami háztartásnak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.27)

A parlament legkésőbb 2-3 hónapon belül elfogadja a Szuverén Befektetési Alapot

A Szuverén Befektetési Alapot – amelyhez egyes fontosabb román állami vállalatok tartoznak majd – a parlament legkésőbb 2-3 hónapon belül elfogadja, nyiltakozta Valentin Mavrodin pénzügyi államtitkár. Az alapot privatizálásból és a tagvállalatok által megkötött üzletekből származó jövedelmekkel tőkésitik fel. Az alap életrehivása két szakaszban történik: az első szakaszban leteszik az intézmény alapját, ami elég időigényes, igy a következő lépésre 6-12 hónapon belül kerühet sor, amikor megválasztják az új vezetőséget, magyarázta Valentin Mavrodin. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.27)

Az egészségügyi szakszervezetek elégedetlenek a tárcavezetővel folytatott megbeszélés eredményével

A SANITAS Szakszervezeti Föderáció és a Tesa Szakszervezeti Szövetség elégedetlen a Sorin Pintea egészségügyi miniszterrel folytatott megbeszélés eredményével. Véleményük szerint a bértörvény, amely az egészségügyben alkalmazott különböző pótlékokat 30 százalékra korlátozza, nem teszi lehetővé a bérpótlékok elszámolására hivatott szabály gyakorlatba ültetését.A két szakszervezet folytatja tiltakozó akcióit; csütörtökön a munkaügyi minisztérium épülete előtt tiltakozik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.27)