O dronă s-a apropiat la doar cinci metri de un avion ce ateriza pe aeroportul Auckland din Noua Zeelandă

Compania aeriană Air New Zealand a anunţat marţi că o dronă s-a apropiat la doar câţiva metri de o aeronavă ce ateriza din direcţia Tokyo pe aeroportul Auckland, punând în pericol viaţa celor 278 de pasageri şi a membrilor echipajului. După incidentul produs duminică, Air New Zealand, compania aeriană naţională, solicită trimiterea la închisoare a operatorilor dronei, care au pus în pericol vieţile celor aflaţi la bordul aeronavei. Compania Air New Zealand a anunţat că piloţii cursei NZ92 au observat că drona se afla la doar cinci metri de aeronava Boeing 777-200, într-un moment în timpul aterizării, când era imposibilă orice manevră de evitare. Potrivit companiei aeriene, drona a trecut atât de aproape de aeronavă încât echipajul se temea că ar fi fost aspirată într-unul dintre motoare. Din fericire, în urma inspecţiei ulterioare, s-a stabilit că nu s-a întmplat aşa ceva.

„Este clar că, pentru siguranţa călătorilor, este momentul acum pentru înăsprirea măsurilor în cazul utilizării nesăbuite a dronelor, în zona aeroporturilor”, a transmis printr-un comunicat David Morgan, ofiţerul şef pentru standarde de integritate din cadrul companiei aeriene. Reprezentantul companiei aeriene a solicitat, în plus, aplicarea de pedepse mai aspre şi, de asemenea, a lansat un apel privind creşterea nivelului de educaţie în privinţa dronelor. Surse din Air New Zealand au precizat că acest incident a fost al doilea exemplu de utilizare periculoasă a dronelor doar în această lună, după ce un alt pilot al companiei a raportat prezenţa unei drone în spaţiul său de control, la data de 6 martie, pe aeroportul Auckland. În urma acelui incident, toate cursele pe aeroport au fost suspendate timp de 30 de minute. Potrivit actualelor reglementări, operatorii dronelor care încalcă legile aviaţiei pot fi amendaţi cu până la cinci mii de dolari neo-zeelandezi, adică aproximativ 3.600 de dolari americani. Autoritatea Aviatică Civilă din Noua Zeelandă a anunţat că sprijină apelul companiei aeriene privind o mai bună educaţie în privinţa utilizării dronelor şi că, în plus, un grup coordonat de guvern analizează schimbarea legislaţiei privind dronele.
„Nu există nicio scuză pentru cineva care utilizează o dronă în apropierea unui aeroport, fără autorizaţie sau pe culoarul aerian al unei aeronave”, a declarat Graeme Harris, directorul Aviaţiei Civile.
„Astfel de acţiuni sunt profund iresponsabile şi reprezintă culmea prostiei”, a adăugat Graeme Harris. Directorul Aviaţiei Civile, Graeme Harris, a mai menţionat că Noua Zelandă nu este singura ţară care încearcă să se lupte cu creşterea rapidă a fenomenului utilizării dronelor în spaţiul său aerian.
/cstoica/vdraguta

www.scmp.com – 27 martie