Interdicţia de călătorie spre SUA, impusă de Donald Trump, pune în pericol unii pacienţi americani bolnavi de cancer

Maziar Hasehmi, cetăţean american naturalizat în Statele Unite şi care locuieşte în statul american Massachusetts, suferă de o rară formă de leucemie, singura soluţie fiind un transplant de măduvă, după cum afirmă medicii care îl îngrijesc.

Interdicţia impusă de preşedintele american, Donald Trump, privind călătoria dinspre mai multe state ale lumii în SUA ar putea face însă acest lucru imposibil. Transplantul de măduvă nu poate fi făcut decât dacă donatorul şi beneficiarul sunt compatibili. La câteva luni de la diagnosticarea sa, Maziar Hashemi a fost anunţat că fratele său, Kamiar Hashemi, care trăieşte în Iran, este compatibil 100%, singura problemă fiind naţionalitatea sa iraniană. Interdicţia impusă de Donald Trump include Iranul, Libia, Siria, Yemen, Somalia, Ciad şi Coreea de Nord, precum şi oficiali ai Guvernului din Venezuela. Deşi interdicţia prevede analizarea de la caz la caz şi acordarea unor derogări în situaţii printre care se numără şi necesităţile medicale, lui Kamiar Hashemi i s-a refuzat până acum viza de intrare în SUA.

Administraţia Trump a declarat că restricţiile de călătorie sunt necesare pentru protejarea SUA de terorism. „Vă puteţi imagina că sunt sub embargou celulele medulare ale unui iranian, necesare pentru a salva viaţa unui cetăţean american? E nedrept. Nu ştiu cât voi mai rezista”, a declarat Maziar Hashemi, inginer de construcţii care trăieşte în SUA încă din anii 1970.  /mbaciu/vdraguta

www.euronews.com – 27 martie