1. Frankfurt
1În metropola financiară de pe Main, la mijlocul lunii martie, lumina a pus accente colorate pe cartierul bancar şi pe centrul istoric al oraşului. Spectacolul „Luminale” este organizat la fiecare doi ani, timp de 6 zile. „Luminale” invită la (re)descoperirea oraşului dintr-o altă perspectivă, afirmă organizatorii evenimentului.

2. New Orleans
2În 2018 acest oraş american împlineşte 300 de ani de existenţă. Spectacolul „LUNA Fête” va fi una dintre atracţiile principale ale manifestărilor organizate cu această ocazie. Prima ediţie a festivalului luminilor „LUNA Fête” a avut loc în 2014.

3. Baltimore
3„Light City” – de văzut în fiecare an, în lunile martie-aprilie, în oraşul Baltimore din statul american Maryland. Portul oraşului devine o adevărată scenă pentru arta iluminatului modern. „Light City” este festivalul luminilor, al muzicii şi inovaţiei.

4. Seul
4Milioane de LED-uri transformă copacii şi sculpturile în formă de animale într-o junglă-fantezie. O dată pe an, cu ocazia celui mai mare festival al luminilor din Coreea de Sud, grădinile botanice din capitală, precum Arboretum Achim Goyo, împrumută culori neobişnuite şi o strălucire aparte.

5. Sydney
5De la un an la altul, festivalul australian „Vivid Sydney” are din ce în ce mai mulţi participanţi. Peste 2 milioane de oameni se bucură, în luna iunie, aşadar în iarna australiană, de numeroasele instalaţii de iluminat montate în oraş.

6. Ierusalim
6Vara, centrul vechi al oraşului se transformă în scena unui festival al luminilor. Desigur, intrarea este liberă. Există şase trasee de lumină de-a lungul zidurilor oraşului. Proiecţiile 3D schimbă imaginea asupra centrului credinţei evreilor, creştinilor şi musulmanilor.

7. Moscova
7Festivalul anual „Cercul luminii” de la Moscova, de la sfârşitul verii, atrage, pe lângă vizitatori, şi foarte mulţi artişti din întreaga lume care pun într-o nouă lumină şi culoare arhitectura impresionantă din capitala Federaţiei Ruse.

8. Berlin
40619150_304În luna octombrie, capitala Germaniei străluceşte. La lăsarea întunericului, două manifestări – „Berlinul luminează” şi „Festivalul luminii” – oferă imagini fabuloase ale creaţiilor arhitecturale din îndrăgita metropolă. În 2018, „Berlinul luminează” are loc între 28 septembrie şi 14 octombrie.

9. Londra
8În noiembrie 2018 capitala Marii Britanii va străluci din nou cu ocazia festivalului „Lumiere London”, gândit să pună în lumină, în culori surprinzătoare, monumentele şi străzile oraşului de pe Tamisa. Pe toată durata evenimentului, creaţii şi personaje fantastice vor lumina cerul Londrei.

10. Montreal
9În fiecare an, în lunile februarie şi martie, oraşul canadian prezintă spectacolul „Montréal en Lumière”. Anul acesta la eveniment au luat parte peste un milion de vizitatori. Prima ediţie a festivalului a fost organizată în anul 2000.

11. Gent10Festivalul luminilor din oraşul belgian Gent atrage peste o jumătate de milion de vizitatori. Evenimentul are loc o dată la trei ani. La ediţia din 2018 au putut fi admirate aproximativ 40 de instalaţii de iluminat mari aparţinând unor designeri renumiţi în domeniu. Pentru un nou spectacol de lumini, fanii manifestării vor trebui să aştepte până în 2021./ssirbu

sursa foto:www.dw.com

www.dw.com – 27 martie