Declaraţii ale ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, privind „afacerea Skripal”

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat astăzi că otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal, în Marea Britanie, ar putea fi în interesul Londrei, pentru a deturna atenţia britanicilor de la Brexit. Mai multe inforamaţii despre declaraţiile făcute azi de ministrul rus de externe în relatarea corespondentului nostru la Moscova, Alexandr Beleavschi.

Reporter: Otrăvirea fostului agent dublu, Serghei Skripal, şi a fiicei sale Iulia poate fi convenabilă serviciilor secrete din Marea Britanie, ce pot acţiona în baza „licenţelor de a ucide cât şi a guvernului britanic ajuns într-o situaţie incomodă, deoarece nu şi-a îndeplinit promisiunile date alegătorilor în legătură cu Brexitul” – a afirmat ministrul rus de externe Serghei Lavrov. În opinia sa, Marea Britanie a mers prea departe în jocurile legate de ‘afacerea Skripal’. Reafirmând că Rusia nu are nicio legătură cu acest caz, şeful diplomaţiei de la Moscova a acuzat Marea Britanie, Statele Unite şi ţările care „le urmează orbeşte” că încalcă toate regulile de decenţă apelând la minciuni şi dezinformări pentru a acuza Rusia. Serghei Lavrov a reaminit că Rusia a transmis Mariii Britanii şi Franţei, care s-a implicat în investigaţii, şi Organizaţiei Internaţionale pentru Interzicerea Armelor Chimice liste cu câte 14 întrebări concrete legate de cazul Skripal şi a convocat pentru miercuri o reuniune extraordinară a conducerii OIAC. Dacă în cadrul reuniunii OIAC Marea Britanie va fi incapabilă să răspundă la întrebările respective, aceasta va însemna că afacerea Skripal este invenţie, sau mai exact o provocare murdară – a subliniat şeful diplomaţiei ruse.

Realizator: Otrăvirea fostului spion rus, Serghei Skripal, şi a fiicei sale Iulia, cu un agent neurotaxic, pe teritoriul britanic, a generat un val fără precedent de expulzări reciproce de diplomaţi, în total 300, între Rusia şi mai multe state occidentale. Londra atribuie Rusiei responsabilitatea otrăvirii celor doi, dar Moscova neagă orice implicare./fcostea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 aprilie